Rižoto je jedno od najpoznatijih jela talijanske kuhinje, a jednostavna varijanta s kurkumom i parmezanom, ukusan i zdrav je obrok idealan kao lagani ručak ili večera
Ovaj rižoto predivnog izgleda, ali i okusa kojem je teško odoljeti, priprema se s kurkumom, začinom koji mu daje boju i vrlo nježan okus, a tu su i luk, parmezan i mrvica nasjeckanog čilija koji mu daju posebnu notu.
Riječ je o vrlo jednostavnom jelu kremozne konzistencije koja se postiže i korištenjem 'arborio' riže koju odlikuje okrugla zrna i poroznost koja je vrlo bitna za rižoto.
Sastojci:
riža arborio
pileći temeljec
1 svježi luk
1 češanj češnjaka
ekstra djevičansko maslinovo ulje
1 sitno nasjeckani crveni čili
50 ml bijelog vina
kurkuma u prahu
400 g parmezana
sol, svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Zagrijte pileći temeljac dok ne postane jak vruć, ali pripazite da ne zavrije jer ga tad treba ubaciti u rižu. U međuvremenu pripremite sve ostale sastojke.
Luk nasjeckajte jako sitno, dok ne bude skoro proziran i na vrlo sitne komade kako bi se što manje primijetio u rižotu. Isto učinite i s režnjem češnjaka. U loncu popržite luk i češnjak na maslinovom ulju ili maslacu (ali ne previše).
Dodajte malo svježe nasjeckanog čilija no ne pretjerujte kako ne bi prekrio sve druge okuse.
Sada dodajte rižu i pržite je najviše pet minuta bez prestanka miješanja dok ne dobije biserni izgled.
Zatim dodajte bijelo vino i pustite da alkohol ispari. I sve to bez prestanka miješanja. Sada dodajte vruću juhu malo po malo bez prestanka miješanja i kad riža upije juhu, dodajte još - vrlo je važno da ne prestajete miješati kako bi riža pustila škrob. Sada dodajte kurkumu u prahu i nastavite miješati. Riža će dobiti divnu žutu boju i dobiti delikatnu aromu.
Sada je maknite s vatre i dodajte naribani parmezan (npr. Reggiano) i nastavite miješati dok se sve ne sjedini i postane kremasto. Kušajte, dodajte sol i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Poslužite vruće s malo svježe mljevenog papra. I dobar tek.