Ako ste ljubitelj talijanske kuhinje, onda vam se sigurno sviđaju i slasne lazanje koje možete pripremiti na bezbrojne načine
Lazanje su uvijek sjajna ideja ako ste izgubili inspiraciju za to što kuhati jer su zasitne, ukusne i nisu teške za pripremu.
Priprema ovih lazanja je posve klasična, ali je posebnost u tome što se rade s veganskim bešamelom, laganim umakom načinjenim od maslinovog ulja i sojinog mlijeka. Jelo je vrlo ukusno, a prikladno je i za osobe s intolerancijom na laktozu.
Sastojci:
- 12 listova za lazanje
- 500 g špinata
- 3 rajčice
- luk
- 60 g brašna
- 60 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- oko 600 ml sojinog mlijeka, nezaslađenog (može i rižino)
- sol, bijeli papar
- naribani sir bez laktoze
Priprema:
Listove lazanja kuhajte u kipućoj slanoj vodi onoliko vremena koliko je proizvođač naveo na pakiranju, ocijedite i stavite sa strane. Zatim kuhajte špinat u kipućoj slanoj vodi pet minuta i ocijedite.
Ogulite i nasjeckajte luk, operite, osušite i narežite rajčice na kockice. U tavu stavite malo ulja, popržite luk i rajčicu te začinite solju i paprom. Dodajte špinat i sve zajedno kuhajte.
Kako biste napravili veganski bešamel, ulijte ulje u lonac, dodajte brašno i zatim sojino mlijeko. Bez prestanka miješajte kako se ne bi stvorile grudice. Posolite i popaprite te kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje nekoliko minuta.
Na lim stavite sloj tijesta za lazanje, prelijte mješavinom špinata i rajčica, pa dodajte malo bešamela.
Ponavljajte postupak dok ne završite s redovima tjestenine. Na kraju pokrijte naribanim sirom i stavite u pećnicu nekoliko minuta. Poslužite dok je toplo. I dobar tek!