za prste polizati

Ovaj recept će vas oduševiti: 'Podušene' lignje i focaccia Ecije Ojdanić

28.09.2024 u 08:35

Bionic
Reading

Lignje su mnogima omiljeno jelo. U restoranima ih svi rado jedemo, najčešće pržene ili sa žara. No mnogi ih pripremaju kod kuće, kao naša glumica i osnivačica osnivačica Kazališta Moruzgva, Ecija Ojdanić. Ona je ponudila svoj recept za 'podušene lignje'. Jednostavne su za pripremu, a imaju jedinstven mediteranski okus. Uz to je otkrila i recept za preukusnu domaću focacciu

Kod ovog recepta najbolje je koristiti svježe ulovljene jadranske lignje, međutim, realnost života nameće mogu iskoristiti i lignje iz zamrzivača. Premda podušene znači poklopljene (da se pirjaju poklopljeno, u vlastitom soku), toliko su sočne i ukusne da im pridjev podušene itekako paše. Podušene lignje jednostavno su jelo u kojem lijepo dolaze do izražaja svi okusi koje volimo.

Naša glumica i velika gurmanica poznata po uvijek dobrim receptima, Ecija Ojdanić pratitelje na Instagramu počastila je svojim receptom i za focacciu, tradicionalnu talijansku pogaču. Kod pripreme foccccie možete biti kreativni i kombinirati omiljene začine i povrće. Inače ju se može poslužiti kao predjelo, ali i samostalno jelo.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Podsušene lignje

Sastojci:

Lignje; cca 1 kg (4 komada),

Maslinovo ulje; cca 1 dcl

Sol, papar

Kapula

Češnjak; 3-4 režnja, sitno sjeckan

Peršin; 1/4 vezice, sitno sjeckan

Mediteransko bilje; po prstohvat sušenog bosiljka i sjeckanog ružmarina

Bijelo vino; cca dcl

Kapare, masline

Krumpir

Postupak:

'Sve sastojke staviti 'na hladno', teću povremeno treskati, kuhati 10-15 min dok lignje ne omekšaju, i pred kraj dodati krumpir skuhan u slanoj vodi', navodi glumica.

Focaccia

Sastojci:

480 ml tople vode (između 38-43 °C)

2 žličice šećera

2 žličice instant suhog kvasca

60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 žlica soli

563–625 g višenamjenskog brašna ili brašna za kruh, ja sam dodala malo crnog, plus još za ruke

Nadjev:

'Što ti srce voli, ja sam ovaj put stavila basic: češnjak, ružmarin i bosiljak. Tijesto sam pripremila navečer, lijepo mi se diglo.. i onda sam ga razvučenog jos par sati držala u frižideru… to je glavni tip&trick za foccaciu', otkrila je Ecija Ojdanić.