Lignje su mnogima omiljeno jelo. U restoranima ih svi rado jedemo, najčešće pržene ili sa žara. No mnogi ih pripremaju kod kuće, kao naša glumica i osnivačica Kazališta Moruzgva, Ecija Ojdanić. Ona je ponudila svoj recept za 'podušene lignje'. Jednostavne su za pripremu, a imaju jedinstven mediteranski okus. Uz to je otkrila i recept za preukusnu domaću focacciu
Kod ovog recepta najbolje je koristiti svježe ulovljene jadranske lignje, međutim, realnost života nameće mogu iskoristiti i lignje iz zamrzivača. Premda podušene znači poklopljene (da se pirjaju poklopljeno, u vlastitom soku), toliko su sočne i ukusne da im pridjev podušene itekako paše. Podušene lignje jednostavno su jelo u kojem lijepo dolaze do izražaja svi okusi koje volimo.
Naša glumica i velika gurmanica poznata po uvijek dobrim receptima, Ecija Ojdanić pratitelje na Instagramu počastila je svojim receptom i za focacciu, tradicionalnu talijansku pogaču. Kod pripreme foccccie možete biti kreativni i kombinirati omiljene začine i povrće. Inače ju se može poslužiti kao predjelo, ali i samostalno jelo.
Podsušene lignje
Sastojci:
Lignje; cca 1 kg (4 komada),
Maslinovo ulje; cca 1 dcl
Sol, papar
Kapula
Češnjak; 3-4 režnja, sitno sjeckan
Peršin; 1/4 vezice, sitno sjeckan
Mediteransko bilje; po prstohvat sušenog bosiljka i sjeckanog ružmarina
Bijelo vino; cca dcl
Kapare, masline
Krumpir
Postupak:
'Sve sastojke staviti 'na hladno', teću povremeno treskati, kuhati 10-15 min dok lignje ne omekšaju, i pred kraj dodati krumpir skuhan u slanoj vodi', navodi glumica.
Focaccia
Sastojci:
480 ml tople vode (između 38-43 °C)
2 žličice šećera
2 žličice instant suhog kvasca
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica soli
563–625 g višenamjenskog brašna ili brašna za kruh, ja sam dodala malo crnog, plus još za ruke
Nadjev:
'Što ti srce voli, ja sam ovaj put stavila basic: češnjak, ružmarin i bosiljak. Tijesto sam pripremila navečer, lijepo mi se diglo.. i onda sam ga razvučenog jos par sati držala u frižideru… to je glavni tip&trick za foccaciu', otkrila je Ecija Ojdanić.