spriječite rane

Ovo čine svi, a pogoršava svrbež: Evo kako si zapravo olakšati nakon uboda komarca

01.09.2024 u 13:33

Bionic
Reading

Ako niste među sretnicima koje komarci izbjegavaju u širokom luku, vjerojatno odbrojavate dane do dolaska hladnijeg perioda u kojem ćete napokon odahnuti od njihova zujanja i stalnih uboda

Uz ekstremno visoke vrućine koje nas prati tijekom ovog ljeta, povećan je i broj komaraca, najčešće aktivnih u kasnijim poslijepodnevnim i večernjim satima.

Sprejevi, kreme, losioni i dugačka odjeća nerijetko se pokazuju kao preslaba zaštita, a večeri protječu u stalnom svrbežu i mukama s posljedicama uboda. No, upravo je svrbljenje jedna od stvari koja sve - pogoršava.

Zašto nas koža svrbi nakon uboda komarca?

Stručnjaci pojašnjavaju da ubodom insekt ubrizgava slinu u naše tijelo putem svog rilca, malog dijela tijela nalik igli kojim siše krv. Ta slina sadrži antikoagulant koji sprječava zgrušavanje krvi, omogućujući insektu da dobije obilni obrok potreban za polaganje jaja. Smatra se da su toksini u toj slini ono što ugrize čini toplim i svrbljivim.

Dr. Bobbi Pritt, direktorica Kliničkog parazitološkog laboratorija u Mayo klinici, rekla je da se to događa zato što naše tijelo pokreće imunološki odgovor na slinu komarca i oslobađa val histamina i leukotriena.

Ova reakcija varira od osobe do osobe, kao i od insekta do insekta, što objašnjava zašto neki ljudi razviju značajno oticanje i bol, dok drugi dobiju samo blago svrbljivu kvržicu.

Bez obzira na to kako reagirali na ugrize komaraca, liječnici se slažu da postoji jedna stvar koju ne bismo trebali raditi kada nas ugrize komarac: češati mjesto uboda.

Zašto treba izbjegavati češanje mjesta uboda insekata

'Može biti vrlo primamljivo češati ubode komaraca s obzirom na to koliko mogu svrbjeti, ali trebali biste to izbjegavati', kaže dr. Pritt za Huff Post.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Glavni razlog jest taj što našoj koži i tijelu živi mnogo različitih vrsta bakterija — poput Staphylococcusa i Streptococcusa — koje su uglavnom bezopasne, objašnjava liječnik.

'Ali ako imate otvorenu ranu, poput one koja nastane kad se jako počešete, zapravo možete utrljati bakterije s kože u tu malu ranu i dobiti infekciju.'

Ove infekcije, poput celulitisa i impetiga, mogu uzrokovati crvenilo, oticanje, mjehure, osjetljivost oko ugriza, kao i natečene limfne čvorove i žuti iscjedak. Mogu se liječiti antibioticima, ali u rijetkim slučajevima zaraženi ugriz može dovesti do ozbiljnih komplikacija poput sepse ili nekrotizirajućeg fasciitisa.

Ugrize ne bismo smjeli češati niti zato što naše tijelo počinje oslobađati više histaminskih stanica, što će ugriz učiniti još svrbljivijim.

'Češanje može poslati blage signale boli u mozak, što može osloboditi serotonin i povećati osjećaj svrbeža', rekla je Pamela Frable, izvanredna profesorica na TCU-ovom Harris Collegeu, za Huff Post.

Što učiniti nakon uboda komarca i kako si pomoći

Naravno, izbjegavanje češanja nije jedini način da ubrzate oporavak, a postoji nekoliko drugih koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili infekciju i osigurali da ugriz brže zacijeli.

Prva stvar koju biste trebali učiniti nakon ugriza je oprati to područje sapunom i vodom. Ovo će pomoći ukloniti bakterije u blizini ugriza koje bi mogle uzrokovati infekciju.

'Ugriz komarca je tehnički mala rana i općenito je dobra ideja nježno oprati sve rane sapunom i vodom', napominje Frable.

Pomoći će i stavljanje leda na mjesto ugriza, idealno na oko 10 minuta, a opcija je i prekrivanje područja kremom protiv svrbeža ili antihistaminikom.

'Ovi proizvodi mogu značajno smanjiti svrbež i, što je najvažnije, spriječiti vas da češete ugriz i prekinete ciklus svrbež-češanje', ističe Pritt.

Ako nemate ove proizvode u svojoj kućnoj apoteci ili ne možete doći do ljekarne, možete napraviti pastu protiv svrbeža kod kuće. Jednostavno pomiješajte žlicu sode bikarbone s malo vode kako biste stvorili gustu smjesu. Zatim je nanesite na ugriz, pričekajte 10 minuta i isperite je. Ova domaća pasta smanjuje svrbež, a još bolje, sprječava vas da češete ugriz i pogoršate situaciju.

Kada je ugriz komarca opasan?

'Na kraju, trebali biste pratiti ugriz i obratiti pažnju na sve simptome koje razvijete u sljedećih tjedan ili dva. Prilično je uobičajeno razviti groznicu ili čak natečene limfne čvorove odmah nakon ugriza, pa nemojte paničariti ako odmah iskusite ove simptome', kaže Pritt, a Frable dodaje:

'Nisu svi komarci prenositelji bolesti, ali neki šire Zika virus, denga groznicu i virus Zapadnog Nila, koji svi mogu uzrokovati teške bolesti i zdravstvene komplikacije. Ne možete reći je li komarac bio zaražen patogenom samo gledajući ugriz, zbog čega je ključno obratiti pažnju na sve simptome.'

Dakle, ako dobijete groznicu, osip, jaku glavobolju ili zbunjenost tjedan ili dva nakon ugriza, obratite se liječniku. Oni mogu provesti dijagnostičke testove kako bi utvrdili jeste li zaraženi bolešću koju prenose komarci i pružiti podršku u oporavku.