Cikla je bogata nutrijentima, a vrlo često se naziva i povrćem koje je najbolji prijatelj kardiovaskularnog zdravlja. Određeni biljni pigmenti u korijenu, kao i u lišću, štite od koronarnih bolesti i udara, snižavaju kolesterol i usporajavu pojavu znakova starenja
Cikla je povrće s tamnozelenim listovima i u prehrani se koristi korijen, a ako se ne ubere na vrijeme, nastavlja rasti, na površini nastaju pukotine i počinje gubiti svoj okus zbog prevelikog udjela vlakana.
Osim crvene, postoje narančasto-žute i bijele sorte. Jedinstvenu boju cikla može zahvaliti pigmentima poput betanina i betacianina.
Žute sorte su bogate β-ksantinom. Osim što sadrži malo kalorija, cikla predstavlja bogat izvor betaina koji ima svojstvo snižavanja razine homocisteina u krvi. Povišeni homocistein predstavlja rizični faktor za nastanak ugrušaka i plaka na arterijama koji su opasni za krvne žile.
Sirova cikla je izvrstan izvor folata, no dugotrajno kuhanje može smanjiti razinu. Folati su nam potrebni za sintezu DNA i prevenciju oštećenja neuralne cijevi kod fetusa.
Kako je cikla bogata pigmentima, u 10-15 % populacije može se dogoditi da nakon konzumacije cikle mokraća poprimi crvenu ili ružičastu boju, a razlog je što njihov organizam nije u mogućnosti razgraditi betacianin.
Lišće cikle sadrži oksalnu kiselinu koja se može kristalizirati u oksalate u urinarnom traktu i zato osobe s kamencima trebaju izbjegavati jesti lišće cikle.
Kroz praksu ciklu često preporučujem u liječenju karcinoma, u obliku soka, kako bi sa sokom mrkve i uz mali dodatak limuna i đumbira pomogla obnovi krve slike i eritrocita. Ipak, za hladne dane puno je bolje, prema ayurvedi, od hladnih sirovih sokova jesti juhe od cikle.
Juha od cikle sa zobenim vrhnjem
jedna cikla
žlica zobenog vrhnja
žlica integralnog brašna
Začini: papar, sol, muškatni oraščić
Priprema
Ciklu razrezati na komadiće, skuhati u malo vode i pasirati. Na pasiranu ciklu se doda zagrijana voda, začini i stavi se kuhati.
Brašno se razmuti u hladnoj vodi i doda u juhu da se lagano zgusne, doda se vrhnje i prokuha još nekoliko minuta.
Poslužuje se toplo te po želji dodaju prepečene kockice kruha.