Mascarpone je posebna vrsta sira za koji su mnogi čuli, ali ga nemaju naviku koristiti u kuhanju i pripremi slastica. Ako se još niste okušali u spravljanju jela s mascarponeom, posljednji je trenutak da probate
Mascarpone je svježi kravlji sir s udjelom mliječne masti od 60% do 75%. Dobiva se od vrhnja, a potječe iz talijanske pokrajine Lombardije. Ako slučajno još niste koristili taj ukusni kremasti sir u desertima ili jelima, morate probati. Kulinarski blog Taste.com predlaže tri ideje od kojih nam odmah rastu zazubice.
U jelima
Mascarpone možete koristiti i u slatkim, slanim ili primjerice kiselkastim jelima. Može biti zamjena za vrhnje, posebice u umacima koji se dobro slažu s tjesteninom. Radite li umak s težim sirevima poput gorgonzole, mascarpone će malo ublažiti njezin okus.
U kolačima
Ovaj sir desertima daje posebnu notu upravo zbog kremaste teksture. Idući put zato umjesto svježeg sira, svoj omiljeni cheesecake možete napraviti s mascarponeom. Nemojte zaboraviti na tiramisu, a također se odlično nadopunjuje s citrusima poput limuna.
S voćem
Sezona najukusnijeg voća je pred nama, a jagode i trešnje već su na svakom štandu tržnica. Umiješajte ih u mascarpone i dodajte malo šećera, a možete napraviti slojeve s piškotama te dobiti brzinski kolač koji se topi u ustima. Ako želite malo kiselosti, dodajte sok od limuna i naribanu koricu.