Jednostavan, a tako ukusan recept za tjesteninu prelivenom kremastim pestom od tikvica osvojit će i one koji nisu veliki ljubitelji povrća. Jelo koje izgleda vrlo lijepo, a još je boljeg okusa – poslužite ga kao predjelo ili laganu večeru, a užitak sigurno neće izostati
Ako mislite da za ukusan obrok koje još uz tako dobro izgleda morate sate provest u kuhinji, prevarili ste se. Pesto od tikvica gotov je u tren oka i za njega vam nisu potrebne vrsne kulinarske vještine.
Nakon toga vam preostaje skuhati tjesteninu, sve izmiješati i samo uživati.
Potrebni sastojci:
- 225 g tikvica (otprilike tri srednje)
- 2 češnja češnjaka, tanko narezana
- 2 žlice maslaca
- 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol i papar, po ukusu
- 10 g tostiranih pistacija
- 40 g svježeg bosiljka
- 2 žličice sitno naribane limunove korice
- 1 žlica limunovog soka
- 60 g ricotte
- 450 g tjestenine (špageti, fettuccine, tagliatelle ili pappardelle)
- 90 g naribanog parmezana (ili mješavina pola parmezana / pola Pecorino)
Postupak:
Za kremasti pesto od tikvica: Obrežite krajeve tikvica, ali nemojte ih guliti, a zatim ih grubo naribajte. Usitnjene tikvice stavite u čistu kuhinjsku krpu te ih ocijedite od viška tekućine.
U velikoj tavici na srednje jakoj vatri zagrijte dvije žlice maslaca i jednu žlicu maslinovog ulja. Dodajte isjeckane tikvice, češnjak i nekoliko velikih prstohvata soli i papra. Kuhajte na umjerenoj vatri 8 do 10 minuta, često miješajući, stružući karamelizirane komadiće s dna (smanjite vatru ako tikvice počinju gorjeti). Kada su gotove tikvice bi trebale biti lagano karameliziran, vrlo mekane, gotovo poput pekmeza.
U multipraktik stavite pistacije, bosiljak, koricu limuna i 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Miksajte sve dok pistacije i bosiljak ne budu grubo mljeveni, a zatim dodate skuhane tikvice (nije ih potrebno prije ohladiti). Sve smiksajte, a zatim dodajte ricottu i jednu žlicu limunovog soka. Začinite solju i crnim paprom, te dodajte, po ukusu, još limunovog soka. Koristite odmah ili čuvajte u hladnjaku najviše jedan dan.
Za kuhanje tjestenine i završetak jela: Zakuhajte 4 litre vode, a zatim dodajte 2 žlice soli i tjesteninu. Kuhajte prema uputama na pakiranju, a tjestenina neka bude al dente. Sa strane ostavite jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. Tjesteninu ocjedite te je vratite u lonac.
Tjestenini dodajte kremasti pesto od tikvica, parmezan te ¼ šalice vode od kuhanja tjestenine. Lagano pomiješajte tako da se umak stopi s tijestom, po potrebi postepeno dodajte još vode. Stavite na tanjure te pospite s parmezanom, poslužite toplo.