brzo i fino

Za ovaj recept ne morate biti vrsni kuhari, a okusom će vas oduševiti: Isprobajte tjesteninu u kremastom umaku od tikvica

14.05.2021 u 12:44

Bionic
Reading

Jednostavan, a tako ukusan recept za tjesteninu prelivenom kremastim pestom od tikvica osvojit će i one koji nisu veliki ljubitelji povrća. Jelo koje izgleda vrlo lijepo, a još je boljeg okusa – poslužite ga kao predjelo ili laganu večeru, a užitak sigurno neće izostati

Ako mislite da za ukusan obrok koje još uz tako dobro izgleda morate sate provest u kuhinji, prevarili ste se. Pesto od tikvica gotov je u tren oka i za njega vam nisu potrebne vrsne kulinarske vještine.

Nakon toga vam preostaje skuhati tjesteninu, sve izmiješati i samo uživati.

Potrebni sastojci:

  • 225 g tikvica (otprilike tri srednje)
  • 2 češnja češnjaka, tanko narezana
  • 2 žlice maslaca
  • 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol i papar, po ukusu
  • 10 g tostiranih pistacija
  • 40 g svježeg bosiljka
  • 2 žličice sitno naribane limunove korice
  • 1 žlica limunovog soka
  • 60 g ricotte
  • 450 g tjestenine (špageti, fettuccine, tagliatelle ili pappardelle)
  • 90 g naribanog parmezana (ili mješavina pola parmezana / pola Pecorino)

Postupak:

Za kremasti pesto od tikvica: Obrežite krajeve tikvica, ali nemojte ih guliti, a zatim ih grubo naribajte. Usitnjene tikvice stavite u čistu kuhinjsku krpu te ih ocijedite od viška tekućine.

U velikoj tavici na srednje jakoj vatri zagrijte dvije žlice maslaca i jednu žlicu maslinovog ulja. Dodajte isjeckane tikvice, češnjak i nekoliko velikih prstohvata soli i papra. Kuhajte na umjerenoj vatri 8 do 10 minuta, često miješajući, stružući karamelizirane komadiće s dna (smanjite vatru ako tikvice počinju gorjeti). Kada su gotove tikvice bi trebale biti lagano karameliziran, vrlo mekane, gotovo poput pekmeza.

U multipraktik stavite pistacije, bosiljak, koricu limuna i 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Miksajte sve dok pistacije i bosiljak ne budu grubo mljeveni, a zatim dodate skuhane tikvice (nije ih potrebno prije ohladiti). Sve smiksajte, a zatim dodajte ricottu i jednu žlicu limunovog soka. Začinite solju i crnim paprom, te dodajte, po ukusu, još limunovog soka. Koristite odmah ili čuvajte u hladnjaku najviše jedan dan.

Za kuhanje tjestenine i završetak jela: Zakuhajte 4 litre vode, a zatim dodajte 2 žlice soli i tjesteninu. Kuhajte prema uputama na pakiranju, a tjestenina neka bude al dente. Sa strane ostavite jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. Tjesteninu ocjedite te je vratite u lonac.

Tjestenini dodajte kremasti pesto od tikvica, parmezan te ¼ šalice vode od kuhanja tjestenine. Lagano pomiješajte tako da se umak stopi s tijestom, po potrebi postepeno dodajte još vode. Stavite na tanjure te pospite s parmezanom, poslužite toplo.