savršen spoj

Zaboravite na klasične limun kocke: Ovom sočnom i prozračnom kolaču doista je teško odoljeti

28.02.2022 u 13:05

Bionic
Reading

Ovo nisu klasične limun kocke. Dodavanje ricotte daje im laganu i prozračnu teksturu koja zove na još jednu krišku, a nakon toga na još jednu. Doista, ovom kolaču je jako teško odoljeti

Kocke od limuna i ricotte jedan su od onih deserata koji oduševljavaju jednostavnošću pripreme i sjajnim okusom. Osvježavajući okus limuna ne prevladava samo u nadjevu, već i u samoj kori. Tajna savršene kore krije se u kombinaciji šećera u prahu i kukuruznog škroba, a dodatak ricotte u nadjevu daje laganu i pjenastu teksturu nadjeva punog okusa.

Potrebni sastojci:

Za koru:

  • 350 g brašna
  • 135 g šećera u prahu
  • 30 g kukuruznog škroba
  • 1 žlica limunove korice
  • 3/4 žličice soli
  • 170 g maslaca izrezanog na kockice, plus još malo za podmazivanje kalupa za pečenje

Za nadjev od limuna i ricotte:

  • 220 g svježe ricotte od punomasnog mlijeka
  • 4 velika jaja, umućena
  • 265 g šećera
  • 40 g brašna
  • 2 žlice limunove korice
  • 45 ml limunovog soka
  • 1/4 žličice soli

Priprema:

Za izradu kore:

Postavite rešetku pećnice na srednji položaj i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Koristeći kist za pecivo, lagano premažite maslacem posudu za pečenje dimenzija 33x22 cm i obložite papirom za pečenje. Namastite i papir, a zatim preko stavite još jedan papir za pečenje.

Pomiješajte brašno, šećer u prahu, kukuruzni škrob, limunova korica i sol u procesoru ili posudi za miksanje.

Dodajte maslac, a zatim sve dobro promiješajte mikserom kako bi se svi sastojci sjedinili. Mikasajte sve dok smjesa ne postane blijedožuta i mrvičasta.

Smjesu istresite u pripremljen kalup, a zatim je prstima čvrsto pritisnite uz dno i bočne stranice lima za pečenje.

Stavite u hladnjak na 30 minuta, a zatim pecite dok ne porumeni, oko 20 minuta.

Za izradu nadjeva:

Ricottu, jaja, šećer i brašno umutiti u srednje velikoj posudi, a zatim umiješati limunovu koricu, sok i sol tako da se svi sastojci dobro sjedine.

Temperaturu pećnice smanjite na 160 stupnjeva.

Smjesu dobro promiješajte, a zatim je istresite na toplu koru. Pecite dok punjenje ne postane čvrsto, oko 30 minuta.

Pečeni kolač prebacite na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, najmanje dva sata.

Prebacite na dasku za rezanje i izrežite na kocke. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.