Ovo nisu klasične limun kocke. Dodavanje ricotte daje im laganu i prozračnu teksturu koja zove na još jednu krišku, a nakon toga na još jednu. Doista, ovom kolaču je jako teško odoljeti
Kocke od limuna i ricotte jedan su od onih deserata koji oduševljavaju jednostavnošću pripreme i sjajnim okusom. Osvježavajući okus limuna ne prevladava samo u nadjevu, već i u samoj kori. Tajna savršene kore krije se u kombinaciji šećera u prahu i kukuruznog škroba, a dodatak ricotte u nadjevu daje laganu i pjenastu teksturu nadjeva punog okusa.
Potrebni sastojci:
Za koru:
- 350 g brašna
- 135 g šećera u prahu
- 30 g kukuruznog škroba
- 1 žlica limunove korice
- 3/4 žličice soli
- 170 g maslaca izrezanog na kockice, plus još malo za podmazivanje kalupa za pečenje
Za nadjev od limuna i ricotte:
- 220 g svježe ricotte od punomasnog mlijeka
- 4 velika jaja, umućena
- 265 g šećera
- 40 g brašna
- 2 žlice limunove korice
- 45 ml limunovog soka
- 1/4 žličice soli
Priprema:
Za izradu kore:
Postavite rešetku pećnice na srednji položaj i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Koristeći kist za pecivo, lagano premažite maslacem posudu za pečenje dimenzija 33x22 cm i obložite papirom za pečenje. Namastite i papir, a zatim preko stavite još jedan papir za pečenje.
Pomiješajte brašno, šećer u prahu, kukuruzni škrob, limunova korica i sol u procesoru ili posudi za miksanje.
Dodajte maslac, a zatim sve dobro promiješajte mikserom kako bi se svi sastojci sjedinili. Mikasajte sve dok smjesa ne postane blijedožuta i mrvičasta.
Smjesu istresite u pripremljen kalup, a zatim je prstima čvrsto pritisnite uz dno i bočne stranice lima za pečenje.
Stavite u hladnjak na 30 minuta, a zatim pecite dok ne porumeni, oko 20 minuta.
Za izradu nadjeva:
Ricottu, jaja, šećer i brašno umutiti u srednje velikoj posudi, a zatim umiješati limunovu koricu, sok i sol tako da se svi sastojci dobro sjedine.
Temperaturu pećnice smanjite na 160 stupnjeva.
Smjesu dobro promiješajte, a zatim je istresite na toplu koru. Pecite dok punjenje ne postane čvrsto, oko 30 minuta.
Pečeni kolač prebacite na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, najmanje dva sata.
Prebacite na dasku za rezanje i izrežite na kocke. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.