KAKVA PROMJENA

Zavirite u predivno uređen dom u Zagrebu: Stan u zgradi iz 90-ih nakon renovacije zasjao je novim sjajem

15.10.2024 u 13:18

Bionic
Reading

Kompletne renovacije uvijek su poseban izazov, a zagrebačke arhitektice Anja Perkov i Marina Šimac-Pintarić otkrile su s kakvim su se problemima morale boriti prilikom preuređenje stana u zgradi izgrađenoj 90-ih

Prema riječima arhitektica iz zagrebačkog studija AMMA living, najveći izazov uz uklapanje u budžet i rokove obično je usklađivanje ideja arhitekata i stila s investitorovim željama, a da obje strane budu zadovoljne na kraju.

'Osim stilskih izazova tu je naravno bitno popratiti projekt s tehničke strane te imati dobre izvođače koji garantiraju rokovima i kvalitetom izvedbe. Na samom početku projekta je bitno definirati smjer u kojem klijent želi ići te vidjeti možemo li mi uspješno raditi unutar tih okvira. Iako u pravilu naginjemo nekom čistom i minimalističkom smjeru, ako 'kliknemo' s klijentom i zadobijemo njegovo povjerenje radimo i u unutar drugih stilova gdje nam klijent onda dopušta vlastitu interpretaciju istoga, što svakako predstavlja izazov. Ukoliko klijent ima povjerenje u nas i prepusti se procesu, interijer u konačnici završi na obostrano zadovoljstvo', objašnjavaju arhitektice Anja Perkov i Marina Šimac-Pintarić.

  • +12
Kompletna renovacija stana u Zagrebu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ammaliving.hr

Kompletno preuređenje zagrebačkog stana oko 60 m2 smještenog u zgradi izgrađenoj u 90-ima, donio je puno izazova.

Dobar primjer kompromisa između klijenta i dizajnera/arhitekta

'Stan AV sa svojih cca 60 m2 smješten je u zgradi izgrađenoj 90-ih godina, u podnožju Sljemena. Najveći izazov bio je postojeći tlocrt obzirom da su prijašnji vlasnici stana već imali neke intervencije u odnosu na originalni tlocrt. Nas je tako dočekao open space kuhinje i boravka te direktna veza sa spavaćom sobom. Najveći izazov defintivno je bio pametno osmisliti postojeće komunikacije (npr. pristup kupaonici kroz walk-in ormar u spavaćoj sobi) te aktivacija centralnog instalacijskog bloka koji se nalazio u sredini gore navedenog open spacea. Ovo je bio manji zahvat, ako gledamo obim radova koji se radio. Naime, zadržali smo postojeći parket, kojeg smo brusili i lakirali, radila se kompletna adaptacija kupaonice i kuhinje. Većinu toga smo rješavali uz korištenje namještaj po mjeri, obzirom da smo imali nekoliko netipičnih rješenja (klizna vrata, centralni blok koji povezuje dnevni boravak i kuhinju)', kažu arhitektice.

Dodale su i kako se klijentica s punim povjerenjem upustila u proces renovacije.

'Moramo naglasiti kako se klijentica zbilja prepustila procesu i zadobile smo njeno potpuno povjerenje. Njezina jedina želja bila je ugradnja velike klizne stijene u dnevnom boravku, čija je montaža bila zaista veliki izazov, obzirom na dimenziju i zadnji kat na kojem se stan nalazi. Upravo ovaj stan je dobar primjer kompromisa između klijenta i dizajnera/arhitekta. Naša prvotna vizija stana bila je da je sve u nježnim, svjetlim, mekim tonovima te kada smo došli do faze odabira komadnog namještaja, klijentica je izrazila želju da ipak krenemo u nekom eklektičnom smjeru. Kako ona puno putuje, jedna od želja bila joj je kupnja orijentalnog tepiha koji je počeo diktirati ostatak namještaja u zoni boravka. U konačnici smo na obostrano zadovoljstvo uskladili komade koji su naglašeniji, kao što su tepih, stolići za kavu, jarko zelene blagovaonske stolice sa total dizajnom u vidu namještaja po mjeri (centralni blok, polica/vrata prema spavaćoj sobi)', objasnile su arhitektice iz zagrebačkog studija AMMA living.

Minimalizam nikad ne izlazi iz mode

Što se tiče osobnim preferencija, arhitektice najradije biraju minimalizam.

'Mi osobno naginjemo nekom minimalističkom dizajnu, čistih linija i neutralnih boja, koje onda volimo naglasiti dobrim komadom namještaja i rasvjete. Volimo da interijer služi kao funkcionalno platno, na kojem potom dobri komadi namještaja dolaze do potpunog izražaja', rekle su.

Čest problem s kojim se mnogi susreću je i to kako npr. manji prostor učiniti većim, a arhitektice imaju nekoliko savjeta.

'Manje prostore činimo većim uz promišljeno projektiranje prostora i namještaja po mjeri. Tu se zbilja daju napraviti čuda, jer vrlo često kupnjom samo komadnog namještaja ne možemo zadovoljiti želje i potrebe klijenta u danome prostoru', kažu arhitektice.

Što se pak detalja koji daju onu završnu notu, postoje načini i kako to učiniti.

'To zbilja ovisi od osobe do osobe, od stila do stila, ali svakako ćemo se složiti da je rasvjeta jedan od bitnijih faktora te pametno projektiranje iste. Također, vrlo je bitno izbalansirati sve materijale u prostoru, od podnih obloga, tekstila (od dekora za namještaj do tepiha i zavjesa) te u konačnici pravilnog odabira dekora samog namještaja. Bitno je odrediti koji djelovi toga će biti neutralni, a čime ćemo dodavati naglasak prostoru kako bi sveukupna kompozicija bila ugodna oku. Kad je riječ o trendovima uređenja interijera danas klijenti najčešće traže nema nekog pravila, to ovisi od klijenta do klijenta, njihove osobnosti te stila života... Zbilja radimo u čitavom rasponu, od minimalizma, do boho i industriala preko klasičnih starogradskih stanova, a u konačnici je najbitnije ono što smo rekle na samome početku, da nam klijent vjeruje i prepusti se, a mi da 'pročitamo' njegov stil i želje i maksimalno se svojim znanjem i iskustvom prilagodimo istima', zaključile su arhitektice Anja Perkov i Marina Šimac-Pintarić.