Jedan od najpoznatijih domaćih chefova na svom je Facebook profilu za ljubitelje sirove ribe i carpaccia ponudio ukusni recept s oradom. Uz brojne fotografije u svom prepoznatljivom zafrkantskom stilu detaljno je opisao postupak
Ova gurmanska delicija dobila je ime po umjetniku Vittoreu Carpacciju. Izgled sirove govedine podsjećao je Ciprianija na zasićene boje slikara slika, čija je izložba u to vrijeme održana u Veneciji. Jelo ima veliki broj vrsta, a kao 'predmet' rezanja su razne opcije za meso, ribu, plodove mora, kao i povrće i voće. Mate Janković je ovog puta izabrao jednu od najcjenjenijih bijelih riba.
'Svi sastojci su najnormalniji u prosječnom domu svih Hrvata: Orada, Kikoman Soy Ponzu, maslinovo ulje, limun, dimljena Maldon sol, mladi luk, ukiseljeni češnjak, marinirana dagnja, ukiseljeni motar', poručio je slavni chef.
'Isfilirajte oradu, izvadite joj kosti. Kako? Lako! Za početak, morate kupiti svježu oradu. Isfilirajte je te izvadite kosti. Tanko režite koristeći čist pribor. Mora vam ostati samo koža. Ako mogu ja, možete i vi', naglasio je.
'Zatim u posudu stavite malo soy ponzu umaka. Ponzu je japanski citrus umak. Dodate sol, papar, maslinovo ulje, sok polovice limuna', savjetuje.
Chef zatim kaže da oradu treba odložiti na hladan tanjur, zaliti je pripremljenim umakom i ostavili u frižideru otprilike 30 min. Dodati dagnje, malo mladog luka i ukiseljeni motar te malo dimljene Maldon soli.