sportska zvijezda

Tko je prezgodni talijanski plivač za kojim 'otkidaju' svi na društvenim mrežama i šire

02.08.2024 u 05:40

Bionic
Reading

Višestruki europski i svjetski prvak, svjetski rekorder na 100 metara leđno na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2022., Thomas Ceccon osvojio je u ponedjeljak navečer zlato na 100 metara leđno, postavši tako prvi Talijan koji je došao na postolje u toj disciplini. Njegove plivačke majstorije privukle su pozornost svijeta, a manekenskim izgledom zaludio je brojne obožavateljice na društvenim mrežama

Na Olimpijskim igrama 'izronio' je novi miljenik ženske publike. Slučajno je pokazao svoje trbušnjake tijekom ceremonije dodjele medalja 27. srpnja nakon što je Italija osvojila brončanu medalju u muškoj štafeti 4x100 metara slobodno.

Ceccon se penjao na podij i podigao ruke u zrak u znak slavlja. U tom trenutku majica mu se podigla i otkrila isklesani trbuh.

Komplimenti ne prestaju

'Sljedeći top model i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama, Thomas Ceccon. Nije ni čudo što je pobijedio, ta je čeljust vjerojatno prepolovila vodu kad je zaronio', 'Thomas Ceccon je toliko lijep', pisali su oduševljeni fanovi. Obožavateljica iz Amerike je pak poručila: 'Sav američki patriotizam napušta moje tijelo kada je Thomas Ceccon na ekranu.'

Neke su otišle na sljedeću razinu, pa je tako jedna napisala: 'Prije nekoliko sati nisam znala tko je Thomas Ceccon, ali sada sam sigurna da bih mogla postati moderna Helena Trojanska. Otišla bih u rat zbog njegove ljepote, pisala pjesme za njega i usudila se reći da su ga sami bogovi blagoslovili.'

Prevare, škrtost i očaj: Ovo su skandali Davida i Victorije Beckham Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: Neven Bučević

Obožava borilačke sportove

Ceccon je rođen u Thieneu (pokrajina Vicenza) 2001. godine. Nadimak 'morski pas' dobio je zbog brzine koju postiže u vodi i odlučnosti koju pokazuje u natjecanju. Njegovi roditelji Gioia Pretto i Loris Ceccon također se bave sportom. Majka Gioia bila je talijanska prvakinja u rolanju, a otac Loris petobojac u vojsci, ali sada radi kao medicinski brat. Oni su bili ti koji su ga potaknuli na plivanje, kojim se već bavio stariji brat Efrem.

>> Talijanski plivač osim što je ostvario rezultat za povijest, bogatiji je i za 50.000 američkih dolara; a što je tek uspjelo Katie Ledecky <<

Njegova međunarodna karijera započela je 2016., kada ga je talijanska mlada reprezentacija prvi put pozvala na Euro Junior. Godine 2018. nastupio je na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu te je osvojio svoje prve međunarodne medalje: zlato, dva srebra i dvije bronce. Ceccon je 7. prosinca 2020. oborio talijanski rekord na 100 leđno, postavši najbrži Talijan ikada. Ponovno je uspio oboriti nacionalni rekord i osigurati mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Njegovi idoli su Rafael Nadal i Conor McGregor, a ono što mu je druga sportska strast (ali samo kao gledatelju) je MMA.

Na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Fukuoki 2023. talijanski plivač bio je zlatni na 50 metara delfin, 100 metara leđno i u štafeti 4 x 100 metara mješovito. Tada mu se dogodio gaf.

  • +3
Thomas Ceccon Izvor: EPA / Autor: HIROSHI YAMAMURA

Naime na svom profilu na Instagramu objavio je sliku Fora Italice, poznatog sportskog kompleksa izgrađenog za vrijeme vladavine Mussolinija, te napisao 'Boia chi milla'. Parafrazirani prijevod navedenog slogana bio bi 'Oni koji odustanu su izdajnici', a njime su se koristili fašisti, osobito pred kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Ceccon je obrisao tu objavu te se nedugo zatim javno ispričao.

'Ispričavam se zbog nesporazuma koji se dogodio. Preuzimam odgovornost za svoje neiskustvo, nisam bio svjestan povijesne konotacije ove rečenice koju sam napisao', istaknuo je.