prazne riječi ili nešto više?

Google prijeti drastičnim mjerama zbog 'slučaja Android', spominje se i naplaćivanje...

19.07.2018 u 11:28

Bionic
Reading

EU je jučer donijela odluku da kazni Google rekordnim iznosom od čak 5 milijardi dolara zbog kršenja antitrustovskih zakona. Izvršni direktor američkog tehnološkog diva napisao je kako bi takva kazna mogla imati negative posljedice na korisnike, proizvođače i samu Uniju

Odluka Europske komisije da kazni Google zbog kršenja antitrustovskih zakona može imati negativne posljedice na budućnost trenutno besplatnog poslovnog modela Androida. Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai objavio je odgovor na novčanu kaznu od 5 milijardi dolara. Pichai ističe da prosječni korisnik Androida instalira 'oko 50 aplikacija' te da sasvim jednostavno može ukloniti predinstalirane aplikacije. Dodao je da će svako sprečavanje instaliranja njihovih aplikacija uznemiriti Androidov ekosustav.

'Ako proizvođači telefona i operateri mobilnih mreža ne budu mogli instalirati naše aplikacije na njihove uređaje, to će narušiti ravnotežu ekosustava Androida', objašnjava Pichai, pažljivo izbjegavajući činjenicu da proizvođači telefona više neće biti prisiljeni odabirati ove aplikacije, ali će to i dalje moći činiti.

Pichai potom naglašava da se besplatni poslovni model Android oslanjao na povezivanje aplikacija.

'Do sada je Androidov poslovni model značio da nismo morali naplatiti proizvođačima telefona za našu tehnologiju ili ovisiti o čvrsto kontroliranom distribucijskom modelu', kaže Pichai. 'No, zabrinuti smo da će odluka uznemiriti ravnotežu koju smo postigli s Androidom i da šalje poticajne poruke u korist vlasničkih sustava u odnosu na otvorene platforme'.

Tri ključne stvari za koje Europska komisija optužuje Google:

  • Proizvođačima mobilnih telefona postavio je uvjet da moraju prije puštanja u prodaju instalirati Googlov alat za pretraživanje (Chrome) kao uvjet za licenciranje Googleove trgovine aplikacija (Play Store)
  • Google je platio velikim proizvođačima i operaterima mobilnih mreža da ekskluzivno instaliraju njegovu aplikaciju za pretraživanje na svojim uređajima 
  • I spriječio je proizvođače da prodaju pametne telefne sa alternativnim verzijama Androida koje nisu odobrene od strane Googlea (takozvani 'Android forks').

Pichaijev suptilni govor o 'pažljivoj ravnoteži' njihova modela poslovanja shvaća se kao upozorenje korisnicima, proizvođačima i Europskoj komisiji. EU nije dala nikakve sugestije o načinu na koji bi Google trebao riješiti problem kršenja povezivanjem aplikacija sa sustavom. No, jasno je da ako proizvođači telefona mogu odabirati druge preglednike umjesto Chromea i tak pogodovati njegovim konkurentima, to bi moglo imati utjecaja na Googleov prihod od mobilnih oglasa, što čini više od 50 posto neto prihoda digitalnih oglasa tvrtke.

Google upozorava da se njegov poslovni model za Android sada može promijeniti, a to može značiti da će tvrtka morati uzeti u obzir licenciranje Androida. Takav scenarij koji oslanja se na rast broja potrošača koji neće tražiti Chrome ili Google. S obzirom na Googleovu dominantnost u pretraživanjima i preglednicima te popularnost mnogih web usluga, Pichaiovo upozorenje izgleda više kao blef i obrana nego prava prijetnja da Android više neće biti besplatan, piše The Verge.

  • +13
Googleove aplikacije Izvor: Profimedia / Autor: peace4photo / Alamy