kolaps

Microsoft za globalni IT pad krivi – Europsku uniju?

23.07.2024 u 10:09

Bionic
Reading

Microsoft procjenjuje da je 8,5 milijuna računala diljem svijeta onesposobljeno zbog globalnog IT prekida. Grešku je uzrokovala američka tvrtka za kibernetičku sigurnost CrowdStrike poslavši oštećeno ažuriranje softvera ogromnom broju kupaca. Microsoft sada tvrdi da je Europska unija kriva za najveći IT prekid rada u svijetu u petak

Prema sporazumu iz 2009., na kojem je inzistirala Europska komisija, Microsoft nije mogao provoditi sigurnosne promjene koje bi blokirale ažuriranje tvrtke za kibernetičku sigurnost CrowdStrike. Ta je nadogradnja uzrokovala kvar na 8,5 milijuna računala diljem svijeta, rekli su iz Microsofta za Wall Street Journal, prenosi Euronews.

Tisuće letova bilo je odgođeno ili otkazano, a napad je omeo i rad bolnica te poremetio poslovanje banaka. Problem je, podsjetimo, uzrokovalo neispravno ažuriranje za CrowdStrikeov sustav Falcon, dizajniran za sprječavanje kibernetičkih napada.

Microsoft ima Windows Defender, vlastitu alternativu CrowdStrikeu, ali je zbog spomenutog sporazuma iz 2009. - sklopljenog kako bi se izbjegla istraga o konkurenciji - omogućio višestrukim pružateljima sigurnosnih usluga da instaliraju softver na razini kernela, odnosno jezgre (najniži nivo nekog operacijskog sustava koji je zadužen za ispravan rad i daljnje povezivanje hardvera i softvera).

Europska komisija je od ranih 2000-ih optuživala Microsoft da ima nepravednu prednost u odnosu na druge tvrtke zbog svog popularnog softvera Windows. Microsoftov glavni konkurent, Apple, 2020. godine blokirao je pristup jezgri na svojim računalima Mac, tvrdeći da bi to poboljšalo sigurnost i pouzdanost. Govoreći za Wall Street Journal, glasnogovornik Microsofta rekao je da kompanija ne može napraviti sličnu promjenu zbog sporazuma s EU-om.

Ispadom je pogođeno do 8,5 milijuna uređaja s Windowsima, potvrdio je Microsoft, rekavši da je to manje od jedan posto svih računala koja koriste njihov softver. Međutim, navodi se, došlo je do velikih utjecaja jer tvrtke naširoko koriste CrowdStrike, a iz njega su rekli da je 'značajan broj' pogođenih računala ponovno na mreži i ispričali se za globalni incident.

Prema novom Zakonu o digitalnim tržištima, Europa trenutno pokušava prisiliti Apple da omogući pristup svom iPhoneu kako bi se dopustilo korištenje alternativnih trgovina aplikacija i web preglednika.