POUKE IZ PROŠLOSTI

Sjećate li se ovoga? Kaos s CrowdStrikeom podsjetio nas je na paniku oko buga Y2K

22.07.2024 u 13:37

Bionic
Reading

Kasnih '90-tih godina prošlog stoljeća rasla je zabrinutost oko toga što će se dogoditi kad računalni kalendari prijeđu na 2000. godinu. Očekivao se Armagedon

Kaos zbog pogreške u softveru Falcon tvrtke CrowdStrike, zbog koje su pali informatički sustavi diljem svijeta, mnoge je podsjetio na histeriju oko buga Y2K početkom ovog tisućljeća. Naime, kasnih '90-tih godina prošlog stoljeća rasla je zabrinutost oko toga što će se dogoditi kad računalni kalendari prijeđu na 2000. godinu.

Pošto su koristili dvoznamenkasti format za prikaz godina kako bi uštedjeli na računalnoj memorij, postojala je mogućnost kako bi 00 mogli protumačiti kao 1900. umjesto 2000., što bi potencijalno moglo dovesti do niza problema. Slično kao i danas, transportna industrija bila bi naročito pogođena jer ovisi o točnom vremenu i datumu kako bi pravilno funkcionirala.

Mnogi su strahovali kako bi zbog milenijske bube zrakoplovi mogli pasti s neba. S Falconom se to, srećom, nije dogodilo, ali brojni su zrakoplovi ipak bili prizemljeni, dok je nekima naložen nastavak leta. Sustavi za prijavu nisu radili, prikaz informacija na zaslonima u realnom vremenu bio je nedostupan, kao i niz usluga u zračnim lukama i željezničkim postajama.

Ranjivi IT sustavi

Pripremama usprkos, Y2K je doveo do niza problema. Dvije nuklearne elektrane u Japanu na kratko su morale obustaviti rad, jedan je američki špijunski satelit neko vrijeme bio nedostupan, kao i egipatski nacionalni novinski servis.

Novorođena djeca su upisivana kao stogodišnjaci, izdavane su nevažeće karte za prijevoz te računi i kamate za sto godina umjesto jednu, trudnicama su slani netočni rezultati testova...

Kartičarska kuća Visa od banaka članica zatražila je prestanak izdavanja kartica s datumom isteka 00 jer 10 posto njenih uređaja za kreditne kartice nije moglo rukovati karticama koje su istekle nakon 1999.

Raspad sustava prije nekoliko dana imao je ozbiljnije posljedice. U Hrvatskoj je, primjerice, iz stroja bio izbačen nacionalni medicinski sustav CEZIH. Slični problemi zabilježeni su u zdravstvenim institucijama i vladinim agencijama diljem svijeta. Osim kartičara, problema u poslovanju imale su i banke, kao i burze kapitala.

Iako se oko milenijskog buga podigla velika prašina, posljedice su na kraju bile višestruko manje nego što se očekivalo. Neki su zbog toga smatrali kako je bila riječ o prijevari ili bezrazložnom dizanju panike.

No, to što je veliki broj tvrtki i pojedinaca poduzeo na vrijeme što je bilo potrebno vjerojatno je spriječilo probleme širih razmjera. Propust ekipe u CrowdStrikeu zorno je pokazao koliko su globalni IT sustavi ranjivi i izloženi rizicima, piše Metro.