'NEVIĐENA AI SNAGA'

Muskov startup xAI planira napraviti superračunalo

27.05.2024 u 15:12

Bionic
Reading

Musk je najavio da će novo računalo, među ostalim, imati do sad neviđenu AI snagu

Američki biznismen Elon Musk nedavno je investitorima najavio da njegov startup za umjetnu inteligenciju xAI planira izgraditi superračunalo koje će pokretati sljedeću verziju AI chatbota Grok, izvijestio je The Information citirajući prezentaciju za investitore.

Musk je rekao da superračunalo želi pokrenuti do jeseni 2025., dodajući da bi xAI mogao izgraditi partnerstvo s Oracleom. Nakon što bi završio izgradnju računala, njegove grupe čipova - Nvidijine H100 grafičke procesorske jedinice (GPU) - bile bi najmanje četiri puta veće od najvećih GPU klastera koji danas postoje, izvijestio je The Information citirajući Muska.

Nvidijina H100 obitelj GPU-ova dominira tržištem čipova za podatkovne centre za AI, ali ih je teško nabaviti zbog velike potražnje. Musk je xAI osnovao prošle godine kao izazivač Microsoftovom OpenAI-ju i Alphabetovom Googleu, piše CNBC.

Ranije ove godine, Musk je rekao da je za obuku modela Grok 2 bilo potrebno oko 20.000 Nvidia H100 GPU-a, dodajući da će model Grok 3 zahtijevati 100.000 H100 čipova.

sve osim nogometa

Učitavanje...