UTJECAJ NA IZBORE

Nakon Mete i TikTok uklonio ruske medije sa svoje platforme

26.09.2024 u 11:25

Bionic
Reading

Pogođeni su računi medijske grupe Rossiya Segodnya, koja posjeduje novinske servise RIA Novosti i Sputnik te TV-Novosti, matično tijelo informativnog kanala RT

TikTok je uklonio korisničke račune povezane s ruskim državnim medijima zbog 'sudjelovanja u tajnim operacijama utjecaja'. To je dio nastojanja sprječavanja širenja dezinformacija uoči američkih predsjedničkih izbora u studenom ove godine.

Pogođeni su računi medijske grupe Rossiya Segodnya, koja posjeduje novinske servise RIA Novosti i Sputnik te TV-Novosti, matično tijelo informativnog kanala RT. TikTok je rekao da su ti računi prethodno bili ograničeni u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europskoj uniji, kao i da je njihov sadržaj širom svijeta označen kao medij pod kontrolom države. Međutim, sada su navodno trajno zabranjeni.

Sličan potez prošlog tjedna povukla je tvrtka Meta Platforms, koja je na Facebooku, Instagramu i drugim svojim platformama zabranila Rossiya Segodnya, RT i druge zbog 'aktivnosti stranog uplitanja'.

RT - koji je u ožujku 2022. izgubio britansku licencu za emitiranje - rekao je za Sky News kako američka tvrtka 'cenzurira protok informacija prema ostatku svijeta'. Kremlj je rekao kako se Meta 'diskreditirala' zabranom tih medija.

Zabrane dolaze nakon što su SAD ovog mjeseca podigle optužnice protiv dvoje zaposlenika RT-a zbog navodnog pokušaja angažiranja američke tvrtke za proizvodnju internetskog sadržaja kako bi utjecali na izbore.