GEJMING BAŠTINA

'Nepoštena praksa!' Ovom peticijom u EU žele spasiti omiljene videoigre

08.08.2024 u 13:18

Bionic
Reading

Peticijom se pozivaju izdavači licenci za videoigre u EU-u da sačuvaju videoigre nakon službenog prestanka podrške

Više od 200.000 europskih građana želi donijeti zakon koji bi prisilio izdavače videoigara u EU da očuvaju njihove omiljene igre. Neke igre zahtijevaju povezivanje s internetom putem poslužitelja izdavača, a kada izdavači prekinu tu vezu, sve radne kopije igre mogu biti uništene, piše Euronews.

Peticija pod nazivom Stop Killing Games kaže da kada izdavači odluče prekinuti vezu sa svojim poslužiteljima, oni 'nastavljaju uništavati sve radne kopije igre'. 'Ova praksa učinkovito kupcima otima njihovo vlasništvo i onemogućuje njegovu obnovu', stoji u peticiji. 'To predstavlja radikalan napad na prava potrošača, pa čak i na sam koncept vlasništva'.

Aleksej Vjalicin, glasnogovornik inicijative Stop Killing Games, rekao je da su pokrenuli kampanju nakon što je francuska gaming kompanija Ubisoft ukinula podršku za 'The Crew', online igru iz 2014. s bazom igrača od otprilike 12 milijuna.

Peticija od kompanija traži da ostave igru ​​u igrivom stanju prije nego što isključe svoje poslužitelje, što znači da imaju 'plan za kraj životnog vijeka' kako bi se igra mogla nastaviti igrati. Pravila bi se primjenjivala na videoigre koje 'prodaju dodatne likove ili značajke' putem mikrotransakcija. Vjalicin je rekao da njegova grupa ovu ideju ubijanja videoigara vidi kao 'problem s pravima potrošača' koji treba riješiti. 'Ova usluga (igra) nema datum isteka za koji itko može znati, tako da možete biti opljačkani u bilo kojem trenutku ako je izdavači odluče ugasiti. Ne vidimo to kao poštenu praksu.'

Iako Vjalicin vjeruje da je ovo globalni problem, peticiju su odlučili započeti u Europskoj uniji jer Ubisoft ima bazu u Francuskoj i prava zaštite potrošača u toj zemlji su 'malo jača' nego u drugim regijama. YouTuber Ross Scott, koji surađuje s kampanjom Stop Killing Games, rekao je u videu da je svaki potencijalni zakon koji proizlazi iz peticije potencijalno 'laka pobjeda' za političare.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Accursed Farms

'Ako se igra prodaje samo u Kini ili Japanu, da, to ne bi utjecalo na njih - ali većina igara prodaje se globalno, a EU je dio toga', rekao je Scott. 'Jednom kada će postojati zahtjev da vam tvrtke moraju dopustiti da zadržite igre koje su vam prodali, mislim da će se to primijeniti na sve'.

Mogu li Građanske inicijative EU biti uspješne?

Peticija se predstavlja kao Europska građanska inicijativa (ECI), mehanizam u kojem građani mogu predlagati nove zakone. Europska komisija morat će razmotriti predlaganje novog zakona ako peticija skupi više od milijun potpisa iz najmanje sedam zemalja članica prije 31. srpnja 2025.

Inicijativa Stop Killing Games okupila je potpisnike iz 27 zemalja članica u svom prvom tjednu, ali je zasad ispod obveznih pragova koje je za te zemlje postavila Europska komisija. Na primjer, peticija ima 9507 potpisa iz Finske unatoč pragu od 9870. Država EU koja je najdalje od svog praga, Cipar, ima 263 od 4.230 potrebnih potpisa.