oporavak tržišta

Ni Apple, ni Huawei: Evo koji se mobiteli najbolje prodaju u Kini

25.10.2024 u 16:12

Bionic
Reading

Prodaja mobitela u Kini blago je porasla u trećem tromjesečju, uz skok Huaweija i stagnaciju Applea, pokazali su u petak podaci savjetodavne tvrtke IDC

Na kineskom je tržištu u trećem tromjesečju prodano 67,78 milijuna mobitela, za 3,2 posto nego lani, utvrdio je IDC (International Data Corporation) koji prati prodaju na globalnoj razini.

U drugom tromjesečju uvećana je za 8,9 posto, uz prodanih 71,6 milijuna uređaja.

"Kontinuirani oporavak kineskog tržišta mobitela podupire zamjetan val ažuriranih modela", zaključio je analitičar IDC-ovog kineskog ogranka Arthur Guo.

"Potrošači su unatoč kontinuiranim ekonomskim izazovima visoko motivirani za kupnju novih mobitela, nakon tri godine suspregnute potražnje" u pandemiji, dodao je Guo.

Najviše je poskočila prodaja Viva, za 21,5 posto, osiguravši kineskom proizvođaču jeftinijih mobitela vodeću poziciju na tržištu, s udjelom od 18,6 posto.

Na drugom je mjestu Apple s prodajom na razini trećeg prošlogodišnjeg tromjesečja i tržišnim udjelom od 15,6 posto.

U stopu ga prati Huawei s tržišnim udjelom od 15,3 posto, nakon skoka prodaje za 42 posto.

Huawei se prošle godine vratio na tržište skupljih mobitela serijom Mate 60, u koju su, kako tvrde analitičari, ugrađeni čipovi proizvedeni u Kini. Kineski div dodatno je smanjio zaostatak za Appleom zahvaljujući modelu Pura 70 koji je pušten u prodaju početkom godine.

Američki tehnološki div odgovorio je višekratnim popustima, a njegove rezultate u trećem tromjesečju podupro je i novi iPhone 16, plasiran na tržište 20. rujna. U iduća tri tjedna američka kompanija prodala je za 20 posto više mobitela nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazali su podaci specijalizirane tvrtke Counterpoint.

"Lansiranjem novih proizvoda u ovoj godini Apple se vratio među pet najbolje plasiranih kompanija po prodaji", objavio je IDC.