PRVI SLUŽBENI SASTANAK

Odbor za umjetnu inteligenciju započeo s radom na prihvaćanju AI-ja u Uniji i provedbi Akta

11.09.2024 u 08:47

Bionic
Reading

Komisija je u utorak bila domaćin prvog službenog sastanka Odbora za umjetnu inteligenciju nakon stupanja na snagu Akta o umjetnoj inteligenciji 1. kolovoza. Taj je početni sastanak, koji se održava u Bruxellesu, važan korak u stvaranju čvrstog okvira za upravljanje umjetnom inteligencijom, na što se EU obvezao, priopćila je Komisija

Odbor za umjetnu inteligenciju sastoji se od visokih predstavnika Komisije i svih država članica EU‑a, a zadaća mu je raspravljati o tome kako poboljšati razvoj i prihvaćanje umjetne inteligencije u Uniji te o sljedećim koracima u provedbi Akta o umjetnoj inteligenciji. Europski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS) i predstavnici EGP-a/EFTA-e iz Norveške, Lihtenštajna i Islanda u radu Odbora sudjeluju kao promatrači. Ured EU-a za umjetnu inteligenciju osigurava usluge tajništva Odboru za umjetnu inteligenciju.

U središtu pozornosti na današnjem sastanku prvenstveno su, navodi Komisija, sljedeća ključna područja: ustrojavanje Odbora za umjetnu inteligenciju i donošenje njegova poslovnika; ažuriranje i strateška rasprava o politici EU-a u području umjetne inteligencije, uključujući inicijativu GenAI4EU i međunarodne aktivnosti u području umjetne inteligencije; najnovije informacije o napretku i rasprava o prvim rezultatima Komisije povezanima s provedbom Akta o umjetnoj inteligenciji; te razmjena najbolje prakse u nacionalnim pristupima upravljanju umjetnom inteligencijom i provedbi Akta o umjetnoj inteligenciji.

Komisija i države članice žele osigurati čvrstu i pravodobnu uspostavu okvira za upravljanje umjetnom inteligencijom te olakšati učinkovito sudjelovanje država članica i provedbu Akta o umjetnoj inteligenciji.

Sastanak se održava nakon pripremnog sastanka koji je Komisija organizirala 19. lipnja i na kojem su postavljeni osnovni temelji za provedbu Akta o umjetnoj inteligenciji.