GNJUSNE RADNJE

Putem WhatsAppa šire se fotografije seksualnog zlostavljanja djece. Rješenja nema?

20.08.2024 u 10:00

Bionic
Reading

Sigurnosna skupina Internet Watch Foundation (IWF) upozorava da trenutno ne postoji učinkovita zaštita koja bi spriječila širenje fotografija seksualnog zlostavljanja djece putem WhatsAppa. IWF poziva tvrtku Meta, vlasnika WhatsAppa, da hitno uvede strože mehanizme zaštite djece na svojoj platformi. WhatsApp se brani tvrdeći da njihova enkripcija štiti privatnost korisnika, no kritičari upozoravaju da ona otežava detekciju ilegalnog sadržaja. Nastavlja se rasprava o tome kako pomiriti sigurnost djece i privatnost korisnika na društvenim mrežama

Grupa je sugerirala da bi stroži mehanizmi mogli zaustaviti širenje materijala poput sadržaja kakvim je raspolagao optuženi bivši BBC-jev televizijski voditelj Huw Edwards. Podsjetimo, Edwards je optužen za izradu eksplicitnih fotografija djece između 2020. i 2022. godine; na WhatsAppu je imao šest slika kategorije A, 12 slika kategorije B i 19 fotografija kategorije C.

WhatsApp se brani tvrdeći da njihova enkripcija štiti privatnost korisnika, no kritičari upozoravaju da ona otežava detekciju ilegalnog sadržaja. Nastavlja se rasprava o tome kako pomiriti sigurnost djece i privatnost korisnika na društvenim mrežama.

Glasnogovornik WhatsAppa rekao je da su korisnici aplikacije imali 'mogućnost prijave takvog sadržaja izravno WhatsAppu kako bi se zabranio pristup svakom korisniku koji dijeli takav gnusni materijal te ga/ih prijaviti Nacionalnom centru za nestalu i iskorištavanu djecu'.

IWF je organizacija koja pomaže otkriti i ukloniti sadržaj zlostavljanja djece s interneta. Dan Sexton, njezin glavni tehnološki direktor, rekao je da je Meta 'odlučila ne osigurati' da se takve fotografije ne šire nakon slučaja Edwards. 'Kako će Meta spriječiti da se ovo ponovi, da se fotografije ponovno dijele na toj platformi danas, sutra i prekosutra? U ovom trenutku ništa to ne sprječava, iako mi znamo za to, i oni znaju za to, i policija zna za to', upozorio je Sexton.

Glasnogovornik WhatsAppa brani trenutne sigurnosne mjere. Rekao je da druge aplikacije za razmjenu poruka 'nemaju sigurnosne mjere kakve je razvio WhatsApp'. 'End-to-end enkripcija jedna je od najvažnijih tehnologija za sigurnost svih na internetu, uključujući mlade ljude. Znamo da ljudi - pa tako i novinari, aktivisti i političari - ne žele da čitamo njihove privatne poruke pa smo razvili snažne sigurnosne mjere za sprječavanje, otkrivanje i borbu protiv zlostavljanja, a istovremeno održavamo online sigurnost', tvrdi glasnogovornik.

Rick Jones, vršitelj dužnosti direktora obavještajnih službi u Nacionalnoj agenciji za borbu protiv kriminala, ustvrdio je: 'Tehnologija je dostupna za identifikaciju ovakvih fotografija, ali većina tvrtki odlučuje dizajnirati svoje platforme na način koji ne dopušta da se ona uopće koristi ili ne dopušta punu učinkovitost te tehnologije.'

Jones je rekao da end-to-end enkripcija ne može zaštititi korisnike aplikacija društvenih medija jer tvrtke 'jednostavno ne mogu vidjeti nezakonito ponašanje na svojim sustavima'.

Ministrica zaštite Jess Phillips rekla je da tvrtke društvenih medija 'moraju djelovati i primijeniti snažne mjere otkrivanja' kako njihove platforme ne bi bile 'sigurna mjesta za kriminalce'.

'Zakon Ujedinjenog Kraljevstva je kristalno jasan - stvaranje, posjedovanje i distribucija slika seksualnog zlostavljanja djece je nezakonito i mi nastavljamo ulagati u agencije za provođenje zakona kako bismo podržali njihove napore u identificiranju počinitelja i zaštiti djece', istaknula je Phillips te dodala:

'Postoji tehnologija za otkrivanje i sprječavanje gnusnog zlostavljanja tisuća djece i osiguravanje privatnosti žrtava zaustavljanjem opetovanog dijeljenja i gledanja slika i videa njihovog zlostavljanja.'

Rasprava oko end-to-end enkripcije je u tijeku i neki tvrde da tehnički nije moguće koristiti sustave koji skeniraju poruke u potrazi za štetnim sadržajem prije nego što se pošalju, bez razbijanja enkripcije. Prošle godine britanska vlada rekla je da će odgoditi korištenje kontroverznih mjera za skeniranje aplikacija za razmjenu poruka u potrazi za štetnim sadržajem dok to ne bude 'tehnički izvedivo'.

Drugi su hvalili end-to-end enkripciju kao alat koji štiti djecu. Stephen Bonner, šef Ureda povjerenika za informiranje za inovacije i tehnologiju, rekao je da enkripcija pomaže u zaštiti djece na internetu jer ne dopušta 'kriminalcima i zlostavljačima da im šalju štetan sadržaj ili pristupaju njihovim slikama ili lokaciji'.