NOVI PROBLEMI

Samsung odgodio preuzimanje strojeva za novu tvornicu čipova u SAD-u

18.10.2024 u 13:03

Bionic
Reading

Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics odgodio je preuzimanje strojeva nizozemskog ASML-a za novu tvornicu čipova u SAD-u, rekla su tri upućena izvora, signalizirajući nove probleme u projektu proširenja proizvodnog kompleksa u Teksasu

Odgođene su isporuke ASML-ovih strojeva baziranih na tehnologiji ekstremne ultraljubičaste litografije (EUV) , navela su dva izvora. Nije poznato koliko je EUV strojeva Samsung naručio za 17 milijardi dolara vrijednu novu tvornicu u Teksasu, ni koje je uvjete plaćanja dogovorio.

ASML i Samsung odbili su komentirati odgodu. Svi izvori s kojima je Reuters razgovarao odbili su otkriti identitet jer nisu ovlašteni razgovarati s medijima. Samsung je odgodio i narudžbe strojeva od drugih dobavljača, koji su zato odlučili potražiti druge kupce, navode drugi izvori.

Sredinom travnja Washington je odobrio 6,4 milijarde dolara pomoći kompaniji za proširenje kompleksa u Teksasu, u sklopu programa koji bi trebao vratiti proizvodnju poluvodiča u SAD i osigurati najvećem svjetskom gospodarstvu dobru poziciju u razvoju čipova za umjetnu inteligenciju.

Samsung planira u Teksasu proizvoditi dvonanometarske čipove, a 6,4 milijarde dolara bit će uložene u proširenje pogona koji je u izgradnji od 2022. Početkom listopada predsjednik južnokorejske tvrtke Jay Y. Lee rekao je da imaju problema s realizacijom projekta u Teksasu. Početak proizvodnje već je odgođen do 2026. godine.

Odgoda isporuka novi je problem za projekt koji bi trebao odigrati glavnu ulogu u nastojanjima čelnika južnokorejskog diva da proširi poslovanje na ugovornu proizvodnju čipova i oduzme dio tržišnog kolača tajvanskom TSMC-u, napominje Reuters.

Odluka naglašava i sve dublji jaz između Samsunga i njegovih konkurenata, poput TSMC-a i SK Hynixa koji povećavaju proizvodnju čipova kako bi podmirili snažnu potražnju u sektoru umjetne inteligencije.

Najveći svjetski dobavljač strojeva za proizvodnju čipova ASML snizio je pak u utorak prognozu prihoda u 2025. godini, ističući slabu potražnju za memorijskim i čipovima za procesore. Svijetla su točka samo čipovi za umjetnu inteligenciju, naglasila je nizozemska tvrtka. Neki su klijenti suspendirali narudžbe strojeva, istaknuli u ASML-u, ne navodeći imena.