NOVI POSLOVNI POTEZA

SpaceX Elona Muska objavio detalje o 'Starlinku za mobitele'

17.10.2023 u 13:32

Bionic
Reading

Najnoviji poslovni potez privatne svemirske kompanije je omogućiti mobilni promet 'na svim mjestima gdje imate pogled prema nebu'. Sve što im treba je nekoliko mjeseci i dozvola FCC-a. Nova stranica za Starlink Direct-to-Cell' takoobećava 'sveprisutnu pokrivenost' s 'tornjeva za mobitele koji se nalaze u svemiru', a koja će funkcionirati preko standardne LTE mreže. Tekstualna usluga će biti dostupna 2024. godine, a glasovne, podatkovne i IoT usluge 2025.

SpaceX je nedavno pokrenuo internetsku stranicu na kojoj promovira nadolazeću uslugu Starlinka za mobitele. Usluga pod imenom 'Starlink Direct to Cell' planira ponuditi povezanost s postojećim LTE telefonima, i to putem satelita.

Nova stranica uslugu promovira sloganom 'besprijekoran pristup tekstu, glasu i podacima za LTE telefone diljem svijeta.' Kao što se i da naslutiti, koristit će SpaceX-ove satelite u orbiti kako bi pružila internetske i mobilne veze 'običnim' pametnim telefonima.

Prema izvješću objavljenom u PCMagu, kompanija će slanje tekstualnih poruka putem satelita učiniti dostupnima u 2024., s glasovnim i tekstualnim uslugama koje će uslijediti 2025.

Usluga Direct to Cell također će 2025. povezati IoT uređaje s uobičajenim LTE standardima. 'Direct to Cell radi s postojećim LTE telefonima bilo gdje gdje god možete vidjeti nebo. Nisu potrebne hardverske izmjene niti morate nadograđivati firmware ili preuzimati specijalne aplikacije' piše na web stranici.

Starlink sateliti s mogućnošću Direct to Cell koriste ugrađeni eNodeB modem koji se ponaša poput tornja za mobitel u svemiru, omogućujući mrežnu integraciju sličnu standardnom roamingu.

Ovaj potez SpaceX-a pokušat će konkurirati uslugama sličnima Appleovom Emergency SOS-u za iPhone ili AST Space Mobileu. Usluga SpaceX-a neće zahtijevati nikakve posebne modifikacije na postojećim telefonima i radit će, kao što piše u oglasu, gdje god imate čist pogled na nebo.

Prije nego što SpaceX uopće pokrene uslugu, trebat će dobiti odobrenje Federalne komisije za komunikacije (FCC). Izvor nalaže da je kompanija pokušala dobiti potrebna dopuštenja, no da su se susreli s protivljenjem kompanija poput Dish Networka i Appleovog partnera Globalstara.