KAD BI BILO

Što bi Android mogao posuditi od iOS-a i obratno

22.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Bez obzira na to koji operativni sustav imate na svom pametnom telefonu ili tabletu, uvijek postoji barem nekoliko opcija ili mogućnosti iz onog drugog operativnog sustava koje bi vam baš sada dobro došle

Otkako je Apple izbacio prvi iPhone na tržište, drugi proizvođači pokušavali su konkurirati svojim operativnim sustavima i uređajima. Sada, nekoliko godina kasnije, na tržištu su zapravo dva velika igrača - Appleov iOS i Googleov Android.

Oni korisnici koji su u nekom trenutku prešli s jednog operativnog sustava na drugi, najbolje mogu reći koje im opcije i postavke iz svakog operativnog sustava nedostaju na onom drugom.

Ekipa iz Arstechnica pozabavila se upravo opcijama koje posjeduje iOS, odnosno Android, a koje nedostaju onome drugome.

Naravno, u savršenom svijetu ta bi se dva operativna sustava spojila i napravila jedan savršeni. Ali onda bi svijet pametnih telefona postao jedno dosadno mjesto bez ikakve konkurencije i poboljšanja.

Stoga krenimo. Što bi iOS mogao preuzeti od Androida

Kontekstualne usluge Google Now-a

Oni koji imaju novije Android uređaje upoznati su sa Google Now-om. Skupinom Googleovih usluga koje koriste informacije koje korisnici pohranjuju ili su pohranjivali u Googleovom oblaku. Od e-maila (koji je korisnicima Androida potreban za skidanje aplikacija s Googlea Playa), preko kalendara pa do Google Mapsa.

Najzanimljiviji aspekt iskorištavanja ovih podataka je u činjenici da Google Now može 'učiti' i 'zaključivati' tijekom vremena i prilagođavati se korisniku. Google Now prati podatke u e-mailu ili kalendaru i prema tim podacima procjenjuje kamo će korisnik ići u bliskoj budućnosti. Potom mu servira podatke o prometu prema njegovu procjenjenom odredištu, odnosno raspored javnog prijevoza ako primjeti da se korisnik vozi javnim prijevozom.

Također, upozorava korisnika na nadolazeći sastanak ili zadatak, bez da je korisnik posebno uključio takva upozorenja i obavijesti.

Naravno, nekima se možda neće svidjeti činjenica da Google kao 'Veliki Brat' prati sve što rade, ali od svake od tih usluga mogu odustati u bilo kojem trenutku.

Brzi pristup postavkama

Za razliku od iOS-a u kojem morate ući u postavke i tamo točno pronaći koju postavku želite promijeniti, korisnici Androida mogu sami stvoriti kratice na pojedine postavke koje često koriste (poput paljenja WiFi veze, mijenjanja svjetline ekrana ili uključivanja opcije Ne smetaj).

Novije verzije Androida te kratice imaju unutar Notification Centra. Čak i kada se koriste druge aplikacije, dovoljno je povući traku s obavijestima i bez izlaska iz aplikacije promijeniti određene postavke uređaja.

Prokleti 'autocorrect'

Brojni korisnici iOS-a proklinju opciju 'autocorrect' odnosno automatskog ispravljanja riječi dok tipkaju. Pogotovo ako tipkaju na engleskom. Nemaju mogućnost dodavanja vlastitih riječi, a korisnici koji tipkaju na jeziku koji nije uključen u iOS dodatno su frustrirani jer sustav stalno nudi 'krive' riječi.

Korisnici Androida u prednosti su jer Android ima podršku za veći broj jezika, ali i jer sustav ima opciju da uči nove riječi. Tako nakon što sustav naiđe na njemu nepoznatu riječ jednostavno pita korisnika želi li riječ promijeniti ili ju dodati u popis. I to je sva mudrost.

Sami odaberite aplikacije

Korisnici iOS-a koji ne žele koristiti osnovne aplikacije koje dolaze sa iOS-om, već njihove alternative suočavaju se s problemom da kad pokušaju pokrenuti uslugu, iOS otvara osnovnu aplikaciju, a ne nudi alternativu.

S druge strane Android prepoznaje ukoliko korisnik na svom uređaju ima instalirane alternativne aplikacije i nudi mu mogućnost odabira koju će aplikaciju koristiti kao primarnu.

Tako, primjerice, mogu koristiti jednu aplikaciju za pregledavanje fotografija, a drugu za njihovo uređivanje.

Widgeti

Malene aplikacije koje ne zauzimaju puno prostora na ekranu, a svoje mjesto imaju na radnoj površini i u svega nekoliko redova daju informacije o vremenu, stanju u prometu ili aktivnostima korisnika na društvenim mrežama.

Android se može pohvaliti mnoštvom widgeta koje korisnicima olakšavaju život.

Međutim, istovremeno ti widgeti mogu zakrčiti radnu površinu i otežati korištenje uređaja.

Za razliku od Androida, iOS nema tu mogućnost. Odnosno ima u ograničenom obliku Dashborda, ali samo na računalima. Telefoni s iOS-om i dalje su zakinuti za takve aplikacije.

A kakvo je stanje u drugom smjeru? Što bi Android mogao preuzeti od iOS-a?

Prilagodite obavijesti svojim potrebama

Na početku bijaše traka s obavijestima. Dobro, možda pretjerujemo, ali Android je od samog početka imao bolju traku s obavijestima od iOS-a. A onda je došla nova verzija iOS-a i nova verzija trake s obavijestima.

Umjesto obične trake, iOS je korisnicima pružio mogućnost da prilagode obavijesti svojim potrebama. S jednog mjesta mogu uređivati obavijesti iz svih aplikacija, hoće li se one pojavljivati u prozoru ili na vrhu ekrana, koliko će ih biti u meniju i mnoštvo drugih opcija.

Osobna asistentica Siri

Siri i njene organizacijske mogućnosti još uvijek su bolje od mogućnosti koje pruža Google Now. Lakše prepoznaje govor (barem što se engleskog govornog područja tiče) i taj govor prebacuje u tekst, a nadmašila je Android i u potrazi za informacijama.

iMessage za sve

Dok korisnici Androida moraju koristiti posebnu aplikaciju za slanje SMS-a i posebnu aplikaciju za chat, korisnici iOS-a za to sve koriste iMessage.

Ne samo da mogu sve razgovore s istom osobom imati na istome mjestu, već te iste razgovore mogu nastavljati i na iPad-u odnosno na stolnom računalu.

Da, iMessage ima povremene probleme s nestajanjem razgovora, ali činjenica da ne morate otvarati različite aplikacije kako biste poslali različite poruke ima neke prednosti.

Passbook - virtualni novčanik

Passbook je aplikacija koja korisnicima omogućava da na jednom mjestu pohrane sve podatke o karticama vjernosti, poklon karticama ili elektronskim kartama za koncerte i sportske događaje. Kada ih blagajnik upita za neku od tih karata, jednostavno ju pokažu na ekranu.

Android, za sad, nema takvu jedinstvenu aplikaciju, već su tvrtke prema potrebi razvijale vlastite aplikacije. Ali da bi korisnicima takva, zajednička, aplikacija dobro došla, definitivno bi.

Postavke privatnosti kod aplikacija

Korisnici Androida znaju da prilikom skidanja aplikacije s Google Playa moraju dopustiti pristup različitim dijelovima svog sustava tim aplikacijama. I nemaju mogućnost blokiranja pristupa određenom dijelu - primjerice kontaktima.

Za razliku od njih, korisnici iOS-a mogu kroz postavke privatnosti prilikom preuzimanja aplikacije iz App Storea točno odabrati koliki pristup žele omogućiti pojedinoj aplikaciji.

Ovo zasigurno nisu jedine stvari koje bi jedan operativni sustav mogao preuzeti od drugoga. Ali kada bi zaista preuzeli sve postavke, više ne bismo imali Android i iOS već jedan te isti sustav. A to više ne bi bilo zabavno, zar ne?