DONEDAVNO NAJVRjEDNIJI

Tehnološki div u problemima: 'Takav krah nije viđen u povijesti'

05.09.2024 u 18:53

Bionic
Reading

Nvidia, vodeći proizvođač čipova za umjetnu inteligenciju i donedavno najvrjednija kompanija na svijetu, iznenada se našla u velikim problemima. U utorak je doživjela najgori dan u povijesti burze, mjereno gubitkom ukupne tržišne vrijednosti. Pad cijene dionica za 9,5 posto smanjio je vrijednost tvrtke za nevjerojatnih 279 milijardi dolara, čime je nadmašila prethodni rekord u gubitku 240 milijardi dolara, koliko je zabilježila Meta 2022. godine

Da stavimo taj šokantan pad u kontekst – samo 27 tvrtki na svijetu vrijedi koliko je Nvidia izgubila u jednom danu. Ovaj gubitak veći je od ukupne vrijednosti dionica nekih od najvećih američkih kompanija, poput McDonald'sa, Chevrona i Pepsija.

Izvršni direktor Nvidije Jensen Huang, najveći pojedinačni dioničar tvrtke (i peti po veličini ukupno, uključujući institucionalne investitore poput BlackRocka), osobno je izgubio 10 milijardi dolara u utorak zbog naglog pada cijena dionica, piše CNN.

Nvidia je zajahala val hypea oko umjetne inteligencije, dosegnuvši tržišnu vrijednost od tri bilijuna dolara i svrstavši se uz divove poput Applea i Microsofta. No u padu je od 18. lipnja, kada je dosegnula vrhunac vrijednosti od 3,3 bilijuna dolara – najviši za bilo koju javnu tvrtku. Kako američko gospodarstvo pokazuje znakove slabosti, ulagači postaju skeptični prema visokim procjenama vrijednosti Nvidije i dionica drugih kompanija što se bave AI-jem.

Unatoč izvrsnim financijskim rezultatima prošlog tjedna, nešto umjereniji izgledi Nvidije razočarali su ulagače jer su očekivali veći rast, pa su dionice dodatno pale.

Problemi s pravnim rizicima i antitrustovskom istragom

Nvidia je od lipnja pala više od 20 posto, a Microsoft, koji je također puno uložio u AI tehnologiju, pao za 12 posto od svog nedavnog vrhunca. Njihov najveći konkurent u proizvodnji AI čipova, TSMC, zabilježio je pad od 18 posto od sredine srpnja. Intel, nekada najveći proizvođač čipova na svijetu, doživio je pak pad od 59 posto u ovoj godini.

Osim toga, Nvidiji prijete mogući antitrustovski problemi: američko ministarstvo pravosuđa navodno je istražuje zbog moguće povrede antimonopolskih zakona. Bloomberg je izvijestio da joj je ministarstvo pravosuđa poslalo sudski poziv, što je uzrokovalo pad dionica, no Nvidia je to kasnije demantirala i izjavila da rado odgovara na sva regulatorna pitanja o svom poslovanju.

Administracija predsjednika Bidena intenzivno je provodila istrage protiv tehnoloških divova poput Applea, Googlea i Amazona. Ostaje nejasno hoće li administracije Kamale Harris ili Donalda Trumpa nastaviti ove slučajeve, no obje su kritizirale tehnološke kompanije iz različitih razloga.

Povjerenje u budućnost AI-ja ostaje snažno

Unatoč problemima, mnogi i dalje vjeruju u Nvidiju. Dionice su ove godine porasle za 118 posto, a tvrtka ima tržišnu vrijednost od 2,7 bilijuna dolara, odmah iza Applea i Microsofta. Huang je nedavno izjavio da potražnja za najnovijim AI čipovima Blackwell znatno nadmašuje ponudu, a čak i uz rastuću konkurenciju, zanimanje za Nvidijine čipove samo raste.

Huang tvrdi da ulaganja u infrastrukturu već sada donose brze povrate. Njihovi novi grafički procesori, GPU čipovi koji pogone umjetnu inteligenciju, toliko učinkovito obrađuju podatke da brzo štede novac klijentima.

Zbog toga analitičari poput Dana Ivesa iz Wedbusha smatraju da pad dionica Nvidije predstavlja priliku za kupnju. 'Nvidia je promijenila tehnološki i globalni krajobraz jer su njezini GPU-ovi postali nova nafta i zlato u IT svijetu', napisao je Ives u bilješci ulagačima.