TEHNO PREGLED

Zašto je Temu tako jeftin, odakle nabavljaju stvari i na što trebate pripaziti

03.10.2024 u 20:56

Bionic
Reading

Kineska digitalna trgovina agresivno se nastoji izboriti za što veći dio tržišnog kolača. Iako su cijene primamljive, preporučljiva je zdrava doza opreza

Kad je Temu lansiran 2022. godine, malo tko je očekivao kako će se prometnuti u toliki hit. Odakle nabavljaju tehnologiju koju prodaju i zbog čega su njihove cijene tako niske?

Pogledajmo o čemu se radi.

Na svojoj web stranici Temu tvrdi kako je osnovan u Bostonu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts. To je točno, no riječ je o tvrtci u vlasništvu kineskog PDD Holdingsa, koji je kasnije svoje sjedište preselio u Irsku.

Stoga se može pretpostaviti kako roba stiže uglavnom iz Kine i drugih proizvodnih sjedišta u Aziji. Temu po tome nije jedinstven - brojne poznate tvrtke nabavljaju proizvode ili ih proizvode u inozemstvu jer je to isplativije.

Promjena strategije

Ako ste kupili proizvode na Temuu u prvim danima nakon lansiranja, možda se sjećate koliko je vremena paketima trebalo da stignu. Vrijeme isporuke u rasponu od nekoliko dana do nekoliko tjedana bilo je normalno. Međutim, u posljednje vrijeme došlo je do promjene u Temuovoj prodajnoj strategiji.

Na primjer, možda ste primijetili kako su mnogi proizvodi označeni kao lokalni. Artikli s ovom oznakom šalju se iz države u kojoj se nalazite, pa bi trebali brže stići do vas.

I dalje je riječ o robi iz inozemstva, samo je Temu pronašao način kako stvarati i održavati zalihe na više tržišta. Kvaliteta robe značajno varira, ovisno o marki. Dok neki brendovi mogu ponuditi kvalitetne proizvode po izvrsnoj vrijednosti, drugi bi vas mogli razočarati.

Zato je posebno važno provjeriti ocjene i pročitati recenzije za različite proizvode. To se posebno odnosi na tehničku robu, koja je u pravilu skuplja od manjih kućnih potrepština ili odjeće.

Također provjerite je li prodavač prisutan i na drugim platformama, poput Amazona i eBaya. Ne samo što ćete moći bolje ocijeniti je li vjerodostojan, već ćete moći i usporediti cijene.

Provjerite trgovce

Pojedini trgovci su označeni kao ovlašteni dobavljači (Authorized Provider). To znači kako je prodavač prošao kroz određenu razinu provjere. Iako ova oznaka pruža određenu sigurnost, osobito ako kupujete proizvod s cijenom višom od prosječne, nemojte ju u potpunosti uzeti zdravo za gotovo.

Primite li oštećeni proizvod ili ga uopće ne primite, Temuov program Purchase Protection nudi povrat novca. Dakle, nemojte zaboraviti provjeriti je li proizvod u ispravnom stanju nakon što ga primite.

Pregledajte predmet i uvjerite se kako je bez oštećenja. Ako primijetite bilo kakve probleme, obratite se Temuovoj korisničkoj podršci.

Bez obzira na vrstu prodavača s kojim imate posla, odvojite malo vremena kako biste se upoznali s prijevarama na Temuu kako ne biste postali žrtva jedne od njih.

Rezanje troškova

Mnogi tehnološki proizvodi na platformi proizvedeni su u državama s nižim troškovima proizvodnje. Uz to, Temu uklanja posrednike između proizvođača i kupaca, što eliminira dodatne troškove kao što su maloprodajni režijski troškovi i distribucijske naknade.

Na pojedinim tržištima koriste i propise koji omogućavaju uvoz robe do određene vrijednosti bez carine i poreza, a pomaže i to što ne nude skupe marke poput Applea ili Microsofta, piše Make Use Of.