pitanje spola

Imane Khelif nakon pobjede na Olimpijskim igrama kreće u novu borbu: Ide tužba za online linč

11.08.2024 u 10:01

Bionic
Reading

Boksačka prvakinja na Olimpijskim igrama u Parizu Imane Khelif, Alžirka koja je u središtu spora oko podobnosti spola, podnijela je pravnu tužbu u Francuskoj zbog internetskog zlostavljanja, rekao je u subotu njezin odvjetnik.

'Boksačica Imane Khelif odlučila je započeti novu borbu za pravdu, dostojanstvo i čast', rekao je Nabil Boudi u izjavi, rekavši da je Khelif podnijela tužbu za 'teško online uznemiravanje... pariškim tužiteljima'.

Odvjetnik je dodao da će istraga utvrditi tko stoji iza ove mizogine, rasističke i seksističke kampanje, ali će se također morati pozabaviti onima koji su potaknuli internetski linč, piše France24.

'Nepravedno maltretiranje' kojem je boksačka prvakinja bila izložena ostat će 'najveća mrlja na ovim Olimpijskim igrama', rekao je Boudi.

U petak je Khelif pobijedila u ženskom finalu do 66 kg protiv Kineskinje Yang Liu jednoglasnom odlukom sudaca. Zajedno s Tajvankom Lin Yu-ting, koja je u subotu pobijedila u ženskom finalu do 57 kg, Khelif je diskvalificirana s prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva nakon što su pale na testiranju podobnosti spola.

No dopušteno im je da se natječu u Parizu, što je bio temelj za jednu od najvećih kontroverzi Igara.

U petak, nakon pobjede, Khelif je rekla da je zlatna medalja koju je osvojila najbolji odgovor njezinim kritičarima.

Na pitanje novinara o svađi oko njezine podobnosti, rekla je: 'Potpuno sam kvalificirana za sudjelovanje, ja sam žena kao i svaka druga. Rođena sam kao žena, živjela sam kao žena i natjecala sam se kao žena.'

  • +11
Imane Khelif, boks, Olimpijske igre Pariz Izvor: EPA / Autor: MAST IRHAM

Međunarodni olimpijski odbor organizira boksanje u Parizu zbog zabrinutosti oko načina vođenja ovog sporta od strane Međunarodnog boksačkog saveza.

Na tiskovnoj konferenciji ovoga tjedna, ruski predsjednik IBA-e Umar Kremlev ustvrdio je da su Khelif i Lin prošli 'genetsko testiranje koje pokazuje da su to muškarci'.

IBA je bila odgovorna za svjetsko prvenstvo 2023. s kojeg su Lin i Khelif izbačene, ali im je MOO dopustio da boksaju u Parizu.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach rekao je u petak da će njegova organizacija u prvoj polovici sljedeće godine odlučiti hoće li boks biti dopušten na Igrama u Los Angelesu 2028. godine.