konačno slobodan

Assange je proveo 5 godina u 'britanskom Guantanamu', zaključan i izoliran 23 sata dnevno

25.06.2024 u 22:23

Bionic
Reading

Julian Assange proveo je više od pet godina u ćeliji veličine 2x3 metra, izoliran 23 sata dnevno prije nego što je pušten uz jamčevinu, objavio je WikiLeaks

Suosnivač WikiLeaksa pušten je u ponedjeljak nakon što je bio zatočen 1901 dan, od travnja 2019. do lipnja 2024., u britanskom strogo čuvanom zatvoru Belmarsh tijekom višegodišnje pravne borbe oko njegovog potencijalnog izručenja SAD-u.

Assange je uhićen u Ujedinjenom Kraljevstvu 2019. zbog kršenja uvjeta jamčevine nakon što je zatražio azil u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu kako bi izbjegao izručenje.

Bio je suočen s raznim optužbama, uključujući one vezane uz njegovu ulogu u objavljivanju povjerljivih američkih dokumenata koje je dostavila Chelsea Manning, piše Business Insider.

U ponedjeljak je Visoki sud u Londonu odobrio Assangeu jamčevinu, navodi se u priopćenju WikiLeaksa, dopuštajući mu da se ukrca na zrakoplov u 17 sati lokalnom vremenu i napusti UK.

Dogovor još nije formalno finaliziran

Oslobađanje Assangea bilo je rezultat globalne kampanje koja je "stvorila prostor za dugo razdoblje pregovora s američkim Ministarstvom pravosuđa, što je dovelo do dogovora koji još nije formalno finaliziran", navodi se u priopćenju.

Prema sudskim dokumentima koje je u utorak objavio Okružni sud Sjedinjenih Država za Sjeverne Marijanske otoke, Assange je optužen prema Zakonu o špijunaži za urotu za dobivanje i otkrivanje povjerljivih dokumenata nacionalne obrane.

Američki tužitelji očekuju da će se on izjasniti o krivnji tijekom sudskog saslušanja na Sjevernim Marijanskim otocima zakazanom za srijedu u 9 sati ujutro po lokalnom vremenu, navodi se u pismu dužnosnika Ministarstva pravosuđa Matthewa McKenzieja.

Britanski 'Guantánamo Bay'

Prije puštanja na slobodu, Assange je proveo pola desetljeća zatočen u zatvoru koji je svojedobno nazvan "Guantánamo Bay" u Velikoj Britaniji. Zatvor Belmarsh, smješten u jugoistočnom Londonu, postao je poznat početkom 2000-ih zato što je držao u pritvoru osumnjičene za terorizam bez optužnice ili suđenja.

Devet stranih državljana privedeno je u prosincu 2001. i držano u zatvoru ne znajući zašto prema antiterorističkim zakonima nakon 11. rujna, navodi se u članku BBC Newsa iz 2004. godine.

Devet muškaraca držano je u ćelijama do 22 sata dnevno bez pristupa dokazima prikupljenim protiv njih, izvijestio je list. Zbog toga je zatvor dobio epitet 'britanskog zaljeva Guantánamo'.

Suci su 2004. presudili da je neograničeni pritvor stranih zatvorenika u Belmarshu bez suđenja prema antiterorističkom zakonodavstvu nespojiv s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Godišnje neovisne inspekcije zatvora Belmarsh provode se od 2003. godine.

Godine 2022. inspektori koji su se vratili u zatvor izjavili su da su "ohrabreni" što vide napredak od njihove posljednje inspekcije 2021., sa smanjenom razinom nasilja i više vremena koje zatvorenici provode izvan ćelija.

Do 22 sata dnevno zaključani u ćelijama

Međutim, najnovije izvješće Neovisnih nadzornih odbora iz 2023. pokazalo je da je četvrtina zatvorenika provela do 22 sata dnevno zaključana u svojim ćelijama.

Kao dio sporazuma o priznanju krivnje, očekuje se da će se Assange izjasniti krivim po jednoj točki optužnice, uz predloženu kaznu odsluženja vremena.

SAD će tada povući svoj zahtjev za izručenje, a on će se moći vratiti kući u Australiju kao slobodan čovjek.

sve osim nogometa

Učitavanje...