U ČETVRTAK SJEDNICA MIP-A

Nova praksa: SDP će biti protiv skidanja imuniteta Sauchi

12.04.2017 u 17:47

Bionic
Reading

SDP će na sutrašnjoj sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva glasati protiv skidanja imuniteta nezavisnom zastupniku Tomislavu Sauchi, kojeg DORH istražuje u aferi dnevnice. Bit će, kažu u SDP-u, protiv sve dok se ne pokaže da je prvi zahtjev DORH-a za skidanjem imuniteta bio opravdan

Da će glasati protiv, novinarima u Saboru nakon sjednice Kluba zastupnika potvrdio je predsjednik stranke Davor Bernardić.

'Mi smo na početku s velikim povjerenjem prema DORH-u krenuli u to da se skine imunitet za Sauchu da DORH može neometano obaviti taj posao. Činjenica je da je, iz svega što možemo vidjeti, bilo dosta propusta. Ako se pokaže da je prvi slučaj bio opravdan, odnosno ako se podigne optužnica iz prvog slučaja, mi ćemo glasati za skidanje imuniteta. No dok se ne pokaže da je temeljem prvog zahtjeva DORH postupio opravdano, ne možemo podržati skidanje imuniteta', kazao je Bernardić.

Šef SDP-ova kluba Arsen Bauk podsjetio je da se dosad skidao imunitet na zahtjev DORH-a i da je SDP to napravio i prošli put za Tomislava Sauchu. 'Neke okolnosti koje su se dogodile nakon toga smanjile su naše povjerenje u rad Državnog odvjetništva po ovom pitanju i mi smo prije nego što smo znali kad će, za koga i što doći od DORH-a, parlamentarnoj poziciji i ostalim strankama najavili da ćemo tražiti promjenu dosadašnje prakse da se zastupnicima automatski po zahtjevu DORH-a skida imunitet. Toga ćemo se držati u ovom slučaju i svakom drugom slučaju', kazao je Bauk dodavši da bi i da je došao zahtjev za nekog zastupnika HDZ-a, Živog zida ili neke druge stranke, tražili da se imunitet ne skida automatski.

'U ovom trenutku, s obzirom na to da je u ovom slučaju bilo dosta javne polemike o radu DORH-a, s obzirom na to da vladajući ne stavljaju izvještaj DORH-a na raspravu, i to jer je, kako je rekao Branko Bačić, 'atmosfera vruća zbog afere dnevnice', ne možemo ni mi podržati ovaj zahtjev dok se ne pokaže da je onaj prošli bio opravdan', rekao je Bauk.

'Što? Slati novi zahtjev dok su milijarde u Hrvatskoj iznesene van po tko zna kakvim računima, dok radnici Borova ne primaju plaću, dok radnici Agrokora i s Agrokorom povezanih poduzeća nisu dobili ni lipe, dok dobavljači i poljoprivrednici grcaju u dugovima... pa nije ovo igra, ljudi moji. Nije ovo igra', dodao je Bernardić.

Na pitanje postoji li u SDP-u bojazan da bi ih netko zbog ovakvog postupka mogao optužiti da žele nešto sakriti, Bauk je kazao: 'Što se može skrivati? Pa i DORH je poslao papir i tražio da bude nejavna sjednica. Ne vidim što bi trebali skrivati s obzirom na to da se zadnjih 15 godina skida imunitet zastupnicima po zahtjevu DORH-a i očito je da treba preispitati tu praksu. Da podsjetim, mi smo skidali imunitet prošli put nakon trodnevne istrage i za pritvaranje zastupnika nakon trodnevne istrage, i to prije dva mjeseca. i onda nam danas dođe zahtjev kojim se pobija ovo iz prvog zahtjeva.'

Iako se na sjednici kluba zastupnika raspravljalo i o SDP-ovim inicijativama za pokretanje istražnog povjerenstva za Agrokor te o pokretanju opoziva ministru financija Zdravku Mariću, Bernardić pred novinarima nije otkrio kada će do toga točno doći.

Najavio je da će SDP idući tjedan predložiti zakonske inicijative koje bi trebale pomoći malim proizvođačima, o čemu je tportal već pisao. Radi se, podsjetimo, o tri zakonske inicijative koje će za cilj imati da na policama trgovina, bilo domaćih ili stranih, bude 30 do 40 posto proizvoda malih proizvođača.

'I sam sam aktivno u kampanji Kupujmo naše zato što vjerujem da moramo pomoći našim proizvođačima. Neki se ovih dana trude pomoći uvoznim lobijima, svaka im čast, ali ja neću stajati na toj strani', rekao je Bernardić.

Upitan zašto SDP neće na lokalnim izborima podržati Tomislava Panenića za vukovarsko-srijemskog župana, Bernardić je kazao da ne prati detalje oko te županije te da je odgovornost na lokalnoj organizaciji.