Po domaću, nastavak ...

Po domaću, nastavak ...

05.11.2012 u 14:38

Bionic
Reading

... našeg divnog druženja i više o tome što nas je Gogo (na)učio kuhati. Onako, tradicionalno po istrianski ;)

Osim što smo radili sa stoposto domaćim, svježim namirnicama Gogo nam je donio poguzija raznih; naglasak stavljam na varenik. O istome imate cijelu priču u novom broju magazina Mrvica.


Varenik je ugušćeni mošt od terana i tradicionalno je dalmatinski/mediteranski izum. Osim kad u njega utrpate teran - onda naglo postaje istarski

Sljedeći kojega želim probati je od refoška. Molim da se to negdje zabilježi ;).

Elem, Gogo je na jednoj Tavanskoj radionici otvorio svoj acetobalsamico koji je
bio božanstvenoga okusa i teksture i tu smo već svi popadali u nesvijest pa možete misliti što smo radili kad nam je dao malo svoga varenika! Pali smo u delirij ;).


Tamara i ja smo s istim načinile dvije pite od kojih sam vam priložila recept (ona s grožđem i pinjolima). Ovo je druga. Krema je od varenika i žutanjaka, tijesto prhko. Prvo se na pola ispeče tijesto, pa se pomiješaju žutanjci, šećer i varenik i odstoje u hladnjaku sat vremena. Nakon toga smjesu izlijete na tijesto i ubacite u pećnicu na 40ak minuta. Dobijete hruskavo, kremasti kolač, starinskoga okusa koji savršeno ide uz Teranino, liker od terana


Gogo nas je podijelio u grupe; dečki su radili maneštru sa slanutkom, koju su začinili dimljenom soli iz Daruvara, od jednog malog proizvođača ...


... i preprženim patliđanom koji je glumio meso. Maslinovo ulje neizbježno!


Gospođe su uz pomoć pasa i  ...


... djece :) ...


... umijesile domaći kruh ...


... i tjesteninu


Labinjonske krafe, koji su nalik na raviole, ...


... punjene kombinacijom kravljeg i ovčjeg sira i grožđicama. Okus im je slatkoslan i nezaboravan


Gogo u akciji :)


Servirali smo ih s umakom od koprive

Foto: Maja Danica Pečanić
Od ostatka tijesta napravili smo fuže koje smo ondak i pojeli s ostatkom umaka od koprive


I djeca su radila dobrovoljno, bez prisile zajedno s odraslima! Da ne bi bilo zabune ;)

Foto: Maja Danica Pečanić
Dvije Jelene, sretne i zadovoljne dan nakon radionice odmaraju uz rijeku Mirnu, dok Danijel u Old Riveru sprema mesne, za Maju i mene i vegetarijanske gablece ilitiga marende. Zasluženo ;)!


I neka vam bude toplo oko srca od svega viđenog i pročitanog