... našeg divnog druženja i više o tome što nas je Gogo (na)učio kuhati. Onako, tradicionalno po istrianski ;)
Osim što smo radili sa stoposto domaćim, svježim namirnicama Gogo nam je donio poguzija raznih; naglasak stavljam na varenik. O istome imate cijelu priču u novom broju magazina Mrvica.
Varenik je ugušćeni mošt od terana i tradicionalno je dalmatinski/mediteranski izum. Osim kad u njega utrpate teran - onda naglo postaje istarski
Sljedeći kojega želim probati je od refoška. Molim da se to negdje zabilježi ;).
Elem, Gogo je na jednoj Tavanskoj radionici otvorio svoj acetobalsamico koji je
bio božanstvenoga okusa i teksture i tu smo već svi popadali u nesvijest pa možete misliti što smo radili kad nam je dao malo svoga varenika! Pali smo u delirij ;).
Tamara i ja smo s istim načinile dvije pite od kojih sam vam priložila recept (ona s grožđem i pinjolima). Ovo je druga. Krema je od varenika i žutanjaka, tijesto prhko. Prvo se na pola ispeče tijesto, pa se pomiješaju žutanjci, šećer i varenik i odstoje u hladnjaku sat vremena. Nakon toga smjesu izlijete na tijesto i ubacite u pećnicu na 40ak minuta. Dobijete hruskavo, kremasti kolač, starinskoga okusa koji savršeno ide uz Teranino, liker od terana
Gogo nas je podijelio u grupe; dečki su radili maneštru sa slanutkom, koju su začinili dimljenom soli iz Daruvara, od jednog malog proizvođača ...
... i preprženim patliđanom koji je glumio meso. Maslinovo ulje neizbježno!
Gospođe su uz pomoć pasa i ...
... djece :) ...
... umijesile domaći kruh ...
... i tjesteninu
Labinjonske krafe, koji su nalik na raviole, ...
... punjene kombinacijom kravljeg i ovčjeg sira i grožđicama. Okus im je slatkoslan i nezaboravan
Gogo u akciji :)
Servirali smo ih s umakom od koprive
Od ostatka tijesta napravili smo fuže koje smo ondak i pojeli s ostatkom umaka od koprive
I djeca su radila dobrovoljno, bez prisile zajedno s odraslima! Da ne bi bilo zabune ;)
Dvije Jelene, sretne i zadovoljne dan nakon radionice odmaraju uz rijeku Mirnu, dok Danijel u Old Riveru sprema mesne, za Maju i mene i vegetarijanske gablece ilitiga marende. Zasluženo ;)!
I neka vam bude toplo oko srca od svega viđenog i pročitanog