poskupljenje energenata

Samo je jedan način da se osjetno uštedi na računima za grijanje

12.09.2024 u 16:52

Bionic
Reading

Paralelno s najavama o poskupljenju energenata u Zagrebu početkom tjedna dogodila bizarna situacija u četvrti Savica. Tamo je građane u poštanskim sandučićima dočekala poruka o potrebi zamjene razdjelnika topline pod prijetnjom kazne više od 6000 eura

Tvrtka specijalizirana za sustave grijanja koja ostavila takvu poruku navela je i da su u cijeloj zgradi ugrađeni razdjelnici 2014. godine, te da im ističe valjanost baterije prema Zakonu o tržištu toplinske energije i da su oni koji ih imaju dužni zamijeniti, odnosno postaviti nove, kako bi ih se moglo pravilno i točno očitavati, piše Lider.

'Baterije kao takve nije moguće mijenjati, nego se mijenja cijeli razdjelnik. Ako to ne učinite, primijenit će se čl. 50 istog Zakona koji propisuje kaznu za fizičku osobu u visini od 1327,23 do 6636,14 eura', stoji u poruci koju su primili građani na Savici.

Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada grada Zagreba, diplomirani pravnik, kazao je za Lider da poruka koju su građani dobili nije primjerena jer je bazirana na strahu i nekoj vrsti prijetnje iako ima pravno uporište.

'Zamjena baterija odnosno ugradnja novih razdjelnika nakon deset godina uopće nije regulirana zakonom, ali jest ugovorom između ovlaštene tvrtke i krajnjeg kupca. Koliko znam krajnji kupci obvezali su se na to, a cijena promjena baterije i cijena razdjelnika faktički su jednake tako da tu ne proizlazi nikakva šteta za krajnje korisnike', kazao je Vladanović.

Naveo je i kako većina građana još uvijek nema svijest o tom zakonu i obvezama odnosno sankcijama koje iz njega proizlaze. Tvrdi i da je ugradnja razdjelnika trenutno jedino legitimno i zakonski moguće rješenje kojim je moguće iz perspektive potrošača doskočiti nižim računima.

'Istina je da računi mogu biti dosta jeftiniji. Treba znati da razdjelnici imaju dvojako značenje. Prvo je ušteda energije, a drugo racionalizacija troškova. Zgrade i stanovi koji nemaju ugrađene razdjelnike praktično plaćaju račune po korektivnom faktoru i koeficijentu 2. To u prijevodu znači da će vlasnik stana koji nije ugradio razdjelnike plaćati znatno više račune za grijanje nego onaj vlasnik stana koji se odlučio na ugradnju razdjelnika. To je objektivna činjenica', rekao Vladanović ističući kako računi za grijanje uz razdjelnike mogu biti i do 25 posto niži.

Poanta je, rekao je, u tome što u slučaju ugrađenog razdjelnika vlasnik stana u svakom trenutku svoju potrošnju ima pod kontrolom i plaća račun sukladno svojoj stvarnoj potrošnji bez ikakvih koeficijenata, umnožaka i podjela.