PREMIJERA

Alpine predstavio Alpenglow Hy4: Prototip s motorom s unutarnjim izgaranjem na vodik

13.05.2024 u 12:29

Bionic
Reading

Alpenglow je trenutno opremljen 4-cilindričnim razvojnim motorom, radna faza prije predstavljanja potpuno novog V6 motora posebno dizajniranog za pogon na vodik, a koji je u potpunosti razvio Alpine. Bit će predstavljen u drugoj pokretnoj verziji prije kraja godine

Alpine, sportska marka Renault Grupe, je predstavila svoj koncept Alpenglow za vrijeme Pariškog sajma automobila 2022., a mi smo tada prvi put uživo vidjeli ovaj model. Bio je to pravi manifest budućih smjerova ovog brenda u dizajnu i održivim inovacijama, 'majku svih budućih Alpina'.

Ovaj osnovni model utjelovio je stalna istraživanja marke o motorima s izgaranjem na vodik za sportske automobile, s potencijalom za visoke performanse na cesti i u natjecanju, u skladu s ambicioznim ciljevima marke za dekarbonizaciju. Alpine je stoga spremna na moguće promjene budućih propisa.

U očekivanju V6 motora dizajniranog za pogon na vodik

Danas Alpine Alpenglow Hy4 više nije samo konceptni automobil, već je postao pravi laboratorij za trke dizajniran kao trkaći automobil sa svojim karbonskim monokokom i 2,0-litrenim 4-cilindričnim motorom s turbopunjačem koji razvija 340 KS.

Alpine Alpenglow Hy4 Izvor: Promo fotografije / Autor: Alpine

Treba reći i kako je Alpenglow trenutno opremljen 4-cilindričnim razvojnim motorom, radna faza prije predstavljanja potpuno novog V6 motora posebno dizajniranog za pogon na vodik, a koji je u potpunosti razvio Alpine. Bit će predstavljen u drugoj pokretnoj verziji prije kraja godine.

Alpine Alpenglow Hy4 prototip s pogonom na vodik dodatno usavršava svoj dizajn, poput reference na budući hiperautomobil, premošćujući jaz između utrka i ceste. Sada ima kokpit s dva sjedala i usvaja nekoliko značajki koje su sinonim za performanse, kao što je pravi trkaći upravljač i novi naplatci koji izazivaju osjećaj brzine. Njegov dizajn također otkriva mnoge naznake budućih stilskih evolucija marke.

Nakon predstavljanja unutar kruga staze 10. svibnja, Alpine Alpenglow Hy4 je svoju javnu premijeru imao 11. svibnja prije utrke TotalEnergies 6 Hours of Spa-Francorchamps Endurance Race (FIA WEC) i njezinih više od 70.000 gledatelja. Bila je to savršena prilika da se entuzijastima motorsporta pokaže kako motor s unutarnjim izgaranjem pokretan vodikom održava zvukove i živost koji su emocionalni aspekti trkaćeg automobila. Osjećaj je pojačan vrlo spektakularnim dizajnom koji je u ovoj verziji dodatno unaprijeđen. Alpine Alpenglow Hy4 će također napraviti demonstracijske vožnje tijekom 92. izdanja utrke 24 sata Le Mansa 14. i 15. lipnja ove godine.

Značaj imena Alpenglow poprima svoje apsolutno značenje s ovim pokretnim laboratorijem: optički fenomen koji baca blistavu svjetlost preko planina prije izlaska sunca savršeno simbolizira zoru novog svijeta.

'Kao dio našeg aktivnog sudjelovanja u dekarbonizaciji motorsportova, vidimo motor s unutarnjim izgaranjem na vodik kao iznimno obećavajuće rješenje. Znamo da će vodik biti bitan korak u dekarbonizaciji sljedećih generacija Endurance automobila, a mogao bi biti i za bolide Formule 1 , posebno prelaskom na skladištenje tekućine za veću kompaktnost i performanse, to savršeno ilustrira, pravi tehnološki laboratorij za razvoj vodikovih motora budućnosti.' rekao je Bruno Famin, VP Alpine Motorsports.

  • +9
Alpine Alpenglow Hy4 Izvor: Promo fotografije / Autor: Alpine

Istinska predanost vodiku, s komplementarnim tehnologijama Renault Grupe

Vodikovo rješenje razmatra se na različite načine u cijeloj Grupi Renault, pridonoseći njezinim ciljevima ugljične neutralnosti u Europi do 2040. i širom svijeta do 2050.

S HYVIA (joint venture s Plugom), Renault Grupa nudi cjelovit i jedinstven ekosustav koji uključuje laka gospodarska vozila s pogonom na gorive ćelije, stanice za punjenje vodikom, financiranje voznog parka i usluge održavanja.

Grupa Renault također razvija motore s izgaranjem na vodik za izvangradsku komercijalnu uporabu velike snage i specifične sportske svrhe.

Marka Renault također razvija hibridnu tehnologiju koja kombinira električni motor s vodikovim produživačem dometa koji pokreće goriva ćelija.

Alpine čvrsto vjeruje u ulogu motorsporta kao akceleratora razvoja budućih tehnologija mobilnosti. Motor s unutarnjim izgaranjem pokretan vodikom iznimno je obećavajuće rješenje za utrke i cestovnu upotrebu. Uz valjanu vodikovu verziju Alpenglowa, Alpine se priprema za neka uzbudljiva vremena s lansiranjem sedam novih električnih modela od sada do 2030., počevši od ove godine s A290, svojim sportskim gradskim automobilom i prvim električnim modelom iz Alpine Dream Garage .