WORLD CAR OF THE YEAR 2021

[FOTO] Izbor za Svjetski automobil godine 2021., pogledajte popis finalista u svih pet kategorija

04.03.2021 u 13:39

Bionic
Reading

KIA Telluride je bio Svjetski automobil godine za 2020., Porsche Taycan u dvije kategorije: svjetski luksuzni automobil 2020. i svjetski automobil prema performansama 2020., Kia Soul EV u kategoriji svjetski urbani automobil 2020., a Mazda3 u kategoriji svjetski automobilski dizajn

Nakon što smo ovaj tjedan doznali da je Toyota Yaris izabrana za Europski automobil godine 2021. u izboru organizacije 'Car of the year 2021' (COTY), sada doznajemo kojih su deset modela automobila ušli u najuži izbor za Svjetski automobil godine 2021. (World Car of the Year - WCOTY).

Prema pravilima organizatora, od ovih top-10 modela će se izbor suziti na samo njih tri, a odluka o tome će biti objavljena 30. ožujka.

Osim ovih deset finalista u najvrijednijoj kategoriji, tu si još po pet finalista u preostale četiri kategorije: Svjetski urbani automobil 2021. (World Urban Car), Svjetski luksuzni automobil 2021. (World Luxury Car), Svjetski automobil prema performansama 2021. (World Performance Car) te Svjetski automobilski dizajn 2021. (World Car Design of the Year).

Ovo je lista svih finalista prema kategorijama (abecednim redom):

World Car of the Year

World Urban Car

  • Honda Jazz / Fit
  • Honda-e
  • Hyundai i10 / Grand i10
  • Hyundai i20
  • Toyota Yaris

World Luxury Car

World Performance Car

  • Audi RS Q8
  • BMW M2 CS
  • BMW X5 M / X6 M
  • Porsche 911 Turbo
  • Toyota GR Yaris

World Car Design of the Year

Konačna odluka o pobjednicima u svih pet kategorija će biti objavljena online u digitalnom obliku, kao i prošle godine, preko World Car TV-a.

World Car Of The Year (WCOTY)

Žiri od 93 novinara iz cijelog svijeta odabire automobile koji se natječu u ovom prestižnom izboru i prema pravilima organizatora, popis kandidata se mogao ažurirati najkasnije do 1. prosinca 2020. kada postaje konačan i ne mogu se izvršiti daljnje promjene.

Vozila koja ispunjavaju uvjete za nagradu Svjetski automobil godine moraju se proizvoditi u količinama od najmanje 10.000 komada godišnje, moraju biti niža od cijene luksuznih automobila na njihovim primarnim tržištima i moraju biti u prodaji na najmanje dva glavna tržišta (Kina, Europa, Indija, Japan, Koreja, Latinska Amerika, SAD), na najmanje dva odvojena kontinenta u određenom vremenskom razdoblju.

Što se tiče prijava u više kategorija, vrijedi pravilo da se samo kvalificirana vozila u kategorijama Svjetski urbani automobil i Svjetski automobilski dizajn godine mogu natjecati u kategoriji Svjetski automobil godine.