NITKO NE ZNA ZAŠTO

Istraga otkrila - Audi je isporučio tisuće automobila s istim brojem šasije

25.08.2017 u 10:22

Bionic
Reading

Problemi za VAG koncern nikako da se privedu kraju. Službena istraga skandala Dieselgate iznjedrila je saznanja o potencijalnom udruživanju u kartel njemačkih proizvođača, a sad smo saznali i da je Audi na tisuće automobila isporučio s istim brojem šasije. Nitko, doduše, ne zna zašto

Broj šasije ili VIN je 17-znamenkasti broj koji bi trebao biti jedinstven svakom vozilu.

Broj šasije koristi se za brojne svrhe. Osiguravajuće kuće, vladine agencije i ovlašteni serviseri koriste ovaj broj kako bi mogli pratiti vlasništvo nad vozilom, njegovu servisnu povijest i legalni status. Također služi i kao zaštita vašeg vozila od krađe, budući da je nemoguće registrirati automobil bez broja šasije.

Kako je i zašto tisuće automobila za kinesko, japansko i južnokorejsko tržište izrađeno s istim brojem šasije zbunilo je i same istražitelje, piše Handelsblatt.

Neke od teorija su da je Audi ovom metodom pokušao zaobići carinske zapreke, ili utjecati na manji službeni broj budućih servisnih povlačenja - budući da bi se tisuće automobila prikazivale kao jedno vozilo.

Kako god bilo, u Audiju kažu da nemaju pojma o ovom problem.

Audijev glasnogovornik je Handelsblattu rekao kako nisu upoznati s podatkom da su isti brojevi šasije izdani na više vozila.