SAMO 200 PRIMJERAKA

Mercedes-AMG predstavlja GT 63 Pro 4Matic+ 'Motorsport Collectors Edition': Ograničeno izdanje za kolekcionare

19.09.2024 u 14:21

Bionic
Reading

Što se pogona tiče, 612 KS (450 kW) snage iz AMG 4,0 litrenog V8 biturbo motora, aerodinamičko fino podešavanje sa smanjenim uzgonom i snažnije hlađenje doprinose poboljšanoj dinamici vožnje

Mercedes-AMG će u sklopu Velike nagrade Singapura Formule 1™ predstaviti izuzetno ekskluzivni GT 63 Pro 4Matic+ 'Motorsport Collectors Edition'. S brojnim individualnim elementima dizajna i detaljima opreme, stvara blisku vezu s timom Mercedes AMG Petronas F1. Čak je i osnovna crna metalik boja od opsidijana nadahnuta trenutnim trkaćim automobilom Formule 1™ tima.

Isto se odnosi i na ručno oslikani uzorak zvijezda sa srebrnim Mercedesovim zvijezdama na stražnjim bokovima i filigranskim ukrasnim prugama u boji Petronasa. Oni se protežu od prednjih branika preko pojasa do krova. Tu su i daljnji kontrasti u boji Petronas-a: oni se mogu vidjeti na prednjem spliteru, na zavojima bočnih usisnika zraka prednjeg branika, na ukrasnim elementima u bočnim pragovima i na dodatku stražnjeg difuzora.

Tehničke karakterisitike

Mercedes AMG GT 63 Pro 4Matic+ kao izdanje 'Motorsport Collectors Edition' namijenjen je ljubiteljima automobila i kolekcionarima koji traže posebno sportsko iskustvo vožnje i ljubitelji su Formule 1™. Što se pogona tiče, 612 KS (450 kW) snage iz AMG 4,0 litrenog V8 biturbo motora, aerodinamičko fino podešavanje sa smanjenim uzgonom i snažnije hlađenje doprinose poboljšanoj dinamici vožnje. AMG navodi i ove podatke: kombinirana potrošnja energije: 14,0 l/100 km. kombinirana emisija CO₂: 319 g/km (CO₂ klasa: G).

Kako AMG nije obajvio preciznije tehničke detalje ovog ograničenog izdanja pretpostavljamo da se performanse neće razlikovati puno od serijskog modela Mercedes-AMG GT 63 Pro 4Matic+ predstavljenog u srpnju ove godine.

Potonji pokreće AMG 4,0-litreni V8 biturbo motor u konfiguraciji od 612 KS (450 kW) koji osigurava vrhunsku propulziju. Isporučuje 27 KS (20 kW) više nego u modelu AMG GT 63, a stručnjaci za motore u Affalterbachu povećali su najveći okretni moment za 50 Nm na 850 Nm za još snažnije ubrzanje.

Mercedes-AMG GT 63 PRO 4MATIC+ dizajn Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG

Ovo povećanje performansi postignuto je prilagodbom upravljačke jedinice motora. Što se prijenosa na sva četiri kotača tiče, GT 63 Pro 4Matic+ koristi AMG Speedshift MCT 9G automatizirani mjenjač. AMG GT 63 Pro impresionira svojim ukupnim performansama, posebno pri većim brzinama. AMG GT 63 Pro ubrzava od 0-100 km/ u 3,2 s,od 0- 200 km/h za samo 10,9 sekundi (0,5 sekundi brže od AMG GT 63). Najveća brzina mu je 317 km/h.

Mercedes-AMG GT 63 PRO 4MATIC+ u vožnji Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG

AMG kovani kotači od 21 cola s mat crnom završnom obradom i dizajnom križnih krakova naglašeni su rubovima naplataka u boji Petronasa. Kočione čeljusti standardnog AMG keramičkog kompozitnog kočionog sustava visokih performansi s fiksnim čeljustima sa šest klipova sprijeda i plivajućim čeljustima s jednim klipom straga također su iste boje. Prednja osovina opremljena je kočionim diskovima promjera od 420 mm. 'Motorsport Collectors Edition' standardno dolazi na gumama Michelin Pilot Sport Cup 2R Cup. Njihove dimenzije su 295/30ZR21 sprijeda i 305/30ZR21 straga.

Standardni AMG vanjski paket od ugljičnih vlakana, s prednjim spliterom, ukrasnim lajsnama u bočnim pragovima i difuzorom te stražnjim krilom od visokokvalitetnih ugljičnih vlakana, naglašava blizinu motosporta. Opseg opreme također uključuje panoramski stakleni krov i paket AMG Aerodynamics s fiksnim stražnjim krilom na vratima prtljažnika. AMG Night Package II pojačava individualni vizualni izgled izdanja 'Motorsport Collectors Edition'.

Sastoji se od elemenata u crnom kromu, uključujući obloge hladnjaka, tipografiju i Mercedesovu zvijezdu na stražnjoj strani. AMG čep spremnika goriva u srebrno kromiranoj boji s natpisom 'AMG" također naglašava poseban status izdanja.

  • +17
Mercedes-AMG GT 63 Pro 4Matic+ 'Motorsport Collectors Edition' Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG

Detalji u boji Petronas-a u unutrašnjosti

Unutrašnjost također karakteriziraju brojni detalji u boji Petronasa. Standardna AMG Performance sjedala su presvučena crnom Nappa kožom/Microcut mikrovlaknima s gornjim šavovima u boji Petronasa i reljefnim AMG grbovima u naslonima za glavu. AMG ukrasni elementi od karbona usklađeni su s grijanim AMG Performance upravljačem od Microcut kože/mikrovlakana s gornjim šavovima u boji Petronasa. Ovi šavovi također se mogu pronaći na oblogama vrata, instrument ploči i središnjoj konzoli. AMG obloge pragova presvučene su crnom bojom i osvijetljene u boji Petronasa.

Burmester High End3D Surround Sound System, s 15 zvučnika i 1170 W snage sustava, standard je u ovom posebnom modelu s velikom opremom. Tu je i kamera od 360°, MBUX Interior Assistant, Driver Assistance Package i head-up zaslon. AMG Track Pace pruža podršku s obiljem podataka tijekom vožnje na trkaćoj stazi.

Sustav za podizanje prednje osovine može se koristiti za podizanje prednjeg dijela vozila prije prelaska ležećih leđa ili rubnika. Ambijentalno osvjetljenje i paket Energizing pridonose osjećaju ugode na dugim putovanjima. Oznaka izdanja '1 od 200' na središnjoj konzoli označava ograničenu seriju posebnog modela.

Kako bi se ovo vrijedno izdanje zaštitilo od krađe i vandalizma, model je opremljen nadzorom vozila Guard 360°. Svaki kupac također dobiva prilagođenu AMG osobnu navlaku za unutarnje vozilo. Sa svojom prozračnom vanjskom oblogom od sintetičke tkanine otporne na trganje i antistatičkom unutarnjom tkaninom od flanela, štiti vozilo od prašine i ogrebotina u garaži.

Mercedes još uvijek nije objavio cijenu, ali vjerojatno će se kretati daleko iznad 215.000 eura koliko se traži za posebno moćno Mercedes-AMG Launch izdanje GT 63.