Svjetski EV dan

Nissan Ariya NISMO: Poznati svi detalji sportskog EV modela visokih performansi

10.09.2024 u 10:40

Bionic
Reading

Zahvaljujući 100 posto električnom motoru, bateriji od 87 kWh i snazi od 320 kW (435 KS) te 600 Nm okretnog momenta, Ariya NISMO ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 5 s, dok joj od 80 do 120 km/h trebaju tek 2,4 s

Dok se diljem kugle slavi Svjetski dan električnih vozila, Ariya NISMO sprema se osvojiti europske prometnice. U tome joj pomažu jedinstvena tehnologija e-4ORCE, snaga od 320 kW (435 KS) i okretni moment od 600 Nm.

Ariya NISMO nadilazi industrijske okvire zahvaljujući 100 posto električnom pogonu čije iznimno snažne i beskompromisne performanse pridonose čišćoj mobilnosti. A tu su i ostale svjetski priznate karakteristike modela NISMO. Nissan je zapalio iskru elektrifikacije u automobilskoj industriji, a sada nam kroz novi model nudi dinamičnije, uzbudljivije i sigurnije iskustvo vožnje koje pomiče granice performansi i nadilazi očekivanja u svijetu električne mobilnosti.

Nissan Ariya NISMO Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Oslanjajući se na bogato nasljeđe Nissanove linije vozila NISMO, bez odricanja od odlika dizajna nadahnutog Japanom, Ariya NISMO se može pohvaliti zadivljujućim performansama modela Ariya e-4ORCE s baterijom od 87 kWh, čineći ih uzbudljivijima no ikad. Model spaja najbolja inženjerska svojstva bolida, prepoznatljivi uglađeni izgled i unutrašnjost Ariyje te se s pravom može smatrati remek-djelom linije NISMO.

Sjajne performanse

Ariya NISMO odlikuje se uglađenim i aerodinamičnim dizajnom zbog koje djeluje kao da s lakoćom klizi kroz zrak. Zahvaljujući produljenom donjem dijelu odbojnika koji nalikuje na krilo i stražnjem spojleru u obliku pačjeg repa, CL koeficijent uzgona Ariye NISMO poboljšan je za nevjerojatnih 40 posto te iznosi 0,11 u odnosu na serijsku Ariyju čiji koeficijent uzgona iznosi 0,18.

Širok i nizak stav, s niskim težištem i dvostrukim stražnjim difuzorom također vješto pridonosi usmjeravanju protoka zraka te povećanju potiska. Nadalje, spojleri i usmjerivači zraka, nadahnuti Formulom E, smanjuju otpor zraka zahvaljujući posebnom obliku aerodinamičnih ploča i krilnih usmjerivača koji zaglađuju zrak koji prolazi uzduž karoserije te ujednačavaju protok zraka ispred stražnje osovine. Za razliku od serijskog modela, Ariya NISMO se može pohvaliti i većim profilima vrata koji pomažu povećati potisak te ojačanim gumama.

Gume Michelin Pilot Sport EV za model Ariya NISMO konstruirane su s mišlju na izdržljivost, pouzdanost i veću bezbrižnost vozača. 20-colne naplatke Enkei 'MAT Process' karakterizira nejednoličan izgled s tankim krakovima koji, zahvaljujući ravnim diskovima postavljenima na naplatak, smanjuju otpor zraka i masu. Štoviše, naplatci imaju veliku rupu za odvod zraka i hlađenje kočnica.

Ariya NISMO je tunirana do te mjere da pruža posve novu razinu performansi. Zahvaljujući 100 posto električnom motoru, bateriji od 87 kWh i snazi od 320 kW (435 KS) te 600 Nm okretnog momenta, Ariya NISMO ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 5 sekundi, dok joj od 80 do 120 km/h trebaju tek 2,4 sekunde.

Zvuči gotovo nevjerojatan podatak da su sila okretanja i bočna sila Ariyje NISMO veće nego kod modela GT-R Nismo. Dinamični ovjes ovog modela, sačinjen od izmijenjenih opruga, stabilizatora i amortizera koji rade kao jedno, kombiniran je s iznimno uravnoteženom šasijom koja poboljšava kontrolu naginjanja karoserije. Zahvaljujući svemu tome, vozači mogu očekivati veću otpornost karoserije u vožnji. Kada je riječ o servo upravljanju, inačica NISMO prilagođava osjećaj na upravljaču ovisno o brzini te zajedno s ovjesom osigurava nenadmašnu stabilnost.

Nissan Ariya NISMO Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Pri vožnji nižim brzinama, primjerice u gradovima ili naseljima, otpor upravljača je smanjen, a okretanje posve jednostavno. S druge strane, na autocestama i pri višim brzinama, otpor upravljača raste i upravljanje postaje kruće, a osjećaj koji pruža neutralan je i stabilan. Zahvaljujući tehnologiji i-Booster koja povećava učinkovitost kočenja, vožnja je okretna i sigurna, a opet savršeno uzbudljiva.

Na raspolaganju je i opcijski način rada NISMO za ujednačeno i uglađeno ubrzanje od kojeg ćete se naježiti. Ako su vam draže klasične postavke vožnje, vozači mogu jednostavno odabrati standardni način rada za intuitivnu i dinamičnu vožnju, upotpunjenu vješto uravnoteženim omjerom snage i jednostavnosti.

e-4ORCE tehnologija

Među ostalim, Ariya NISMO opremljena je i tehnologijom e-4ORCE – posebno prilagođenom i poboljšanom kako bi se vozači osjećali jednako samouvjereno u svim situacijama. Ta tehnologija, posebno prilagođena za kupce linije NISMO, vrhunski kontrolira performanse svih četiriju kotača te pruža autentičan doživljaj sportskog automobila.

NISMO e-4ORCE može spriječiti podupravljanje u trenucima snažnih ubrzanja, dok je učinak praćenja putanje manji za 12 posto odnosu na serijsku tehnologiju e-4ORCE. Spomenuta tehnologija jamči visoku razinu stabilnosti i sigurnosti Ariyje NISMO, a da pritom ne umanjuje njezine uzbudljive i dinamične vozne osobine.

  • +17
Nissan Ariya NISMO Izvor: Promo fotografije / Autor: DPPI

Brzo punjenje

Ariya NISMO opremljena je ugrađenim punjačem snage 22 kW, jedinstvenim u odnosu na konkurenciju. Taj punjač omogućuje brzo punjenje na svim javnim punionicama izmjeničnom strujom.

Vanjski dizajn

Ariyju NISMO odlikuju širok stav s niskim težištem te elegantna preciznost koja jednostavno mami poglede. Element dizajna, oblikovan po uzoru na krilo, evocira lakoću kretanja zrakoplovne jedrilice. Novi model također ima profile vrata koji smanjuju zazor između obloga vrata te pridonose dojmu besprijekorne integracije. Stražnju stranu vozila krasi isklesana glatka ploha koja ističe snažnu prisutnost vozila, a tu je i prošireni donji dio odbojnika (po duljini i širini) koji povećava negativni tlak između vozila i ceste te poboljšava potisak.

Duh marke NISMO prožima ovaj automobil u cijelosti: već pri prvom pogledu na unutrašnjost primijetit ćete amblem marke, ponosno istaknut na sjedalima i brojačima. Oznaka marke NISMO utisnuta je i na gume, a jasno je istaknuta i na prednjem te stražnjem kraju automobila.

Ovo uzbudljivo pojačanje u ponudi modela Ariya bit će dostupno u četiri boje, uključujući novu sivu boju NISMO Stealth Gray, kombiniranu s crnim krovom. Ponudu boja nadopunit će jarko crveni umetci u području donjeg dijela naplataka, a sve kako bi se dodatno osnažila privlačnost tog krajnje uglađenog modela.

Unutrašnji dizajn

Od sjedala do završne obrade – unutrašnjost nove Ariyje NISMO temeljito je redizajnirana kako bi svim putnicima pružila premium iskustvo. Sjedala, prevučena materijalom nalik brušenoj koži, konstruirana su tako da pruže sportski doživljaj vožnje, omoguće bolju podršku putnicima i ujedno osiguraju nenadmašno iskustvo.

Nadalje, crveni šavovi na obruču upravljača i karakteristični crveni umetci koji se protežu vozilom utjelovljuju duh marke NISMO te stvaraju sportsko ozračje s posebnim pečatom visoke kvalitete. Elegantna unutrašnjost dodatno je naglašena širokom upotrebom neobrađenog tamnog drva čija tekstura pridonosi dojmu profinjenosti i suvremenosti. Svakako valja spomenuti i prepoznatljivo, prekrasno crveno osvjetljenje unutrašnjosti Andon koje također pomaže stvoriti posebno ozračje.

Kako doznajemo, Ariya NISMO bi trebala stići u prodaju u siječnju 2025. Inačica NISMO moći će se kupiti na svim europskim tržištima na kojima je Ariya već dostupna (ne uključujući Cipar, Maltu i Sjevernu Irsku).