IAA Transportation 2024.

Renault pokazao Estafette Concept: Električni kombi inspiriran gradovima i profesionalcima koji rade u njima

17.09.2024 u 08:01

Bionic
Reading

To je kompaktan, ali prostran potpuno električni kombi koji kombinira duljinu Kangooa L2, agilnost Clia i nosivost Trafica L1H2. Potpuno je povezan i koristi SDV arhitekturu u FlexEVan platformi koju je razvio Ampere

Renault je sa svojim partnerima na sajmu IAA Transportation 2024. u Hannoveru pokazao konceptni električni kombi pod nazivom Estafette Concept. Koncept Estafette sažima nešto o Renaultovoj viziji napredovanja njegovih električnih teretnih vozila. To je kratak uvid u to kako će se Flexis – neovisna tvrtka koju su pokrenule Grupa Renault, Grupa Volvo i CMA CGM Grupa – nositi s izazovima u energetskoj tranziciji i logistici zadnjeg kilometra.

Estafette Concept je dizajniran za gradove. To je kompaktan, ali prostran potpuno električni kombi koji kombinira duljinu Kangooa L2, agilnost Clija i nosivost Trafica L1H2.

Renault Estafette Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Dizajniran je oko profesionalnih vozača, osmišljen na temelju njihovih povratnih informacija i prilagođen njihovim potrebama. Pojednostavlja rad i povećava sigurnost.

SDV elektronička arhitektura

Koncept Estafette je potpuno povezan i koristi SDV(softverski definirano vozilo ili Software-Defined Vehicle) arhitekturu u FlexEVan platformi koju je razvio Ampere. SDV elektroničke arhitekture igraju ključnu ulogu u povećanju performansi i isplativosti u vozilima nove generacije. Također integriraju napredne značajke uključujući ažuriranja u stvarnom vremenu i prediktivno održavanje. Sve u svemu, to pomaže smanjiti troškove korištenja za oko 30 posto.

E-trgovina je pokrenula eksponencijalni rast teretnog prijevoza, prometna ograničenja u gradskim središtima su stroža, a stručnjaci za dostavu, trgovci i trgovci shvaćaju da će njihove potrebe uskoro prerasti konvencionalna kombi vozila.

Grupa Renault koristi novu platformu FlexEVan koju je Renault razvio sa svojim partnerima u Flexisu za izgradnju svoje vizije sljedećeg pomoćnog vozila iz snova – 65 godina nakon što je Estafette napravio revoluciju u svemiru kombija. Specifikacije se temelje na zahtjevima i povratnim informacijama profesionalaca, a dva glavna cilja su sigurnost vozača i robe te brzi utovar i istovar.

'Vrlo smo uzbuđeni što možemo pomoći da se oživi vizija koju su Renault Grupa i njeni partneri Volvo Grupa i CMA CGM Grupa osmislili kako bi revolucionirali urbanu logistiku, kako bi poslovanje učinili održivijim, sigurnijim, gradskim, vozačkim i prijateljskiji prema susjedima.

Estafette Concept je prvi primjer kako će električna komunalna vozila izgledati sutra: namjenski projektirana za vožnju u gradovima, kompaktna, povezana i izgrađena za potpuno održive usluge dostave.' rekao je Philippe Divry, izvršni direktor, Flexis SAS.

  • +38
Renault Estafette Concept Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Pionirska ostavština Renaulta Estafette

Estafette Concept ima mnogo više zajedničkog s Renaultovim amblematičnim kombijem iz 1959. od veselih okruglih prednjih svjetala. Oba su radikalno inovativna i praktična. Izvorni Estafette bilo je prvo vozilo marke Renault koje je imalo cijeli pogonski sklop – motor i prijenos – sprijeda kako bi se oslobodio sav prostor iza za utovar.

Novi Estafette 4.0 prvi je koji ima električnu platformu FlexEVan, koja je spremna promijeniti krajolik komunalnih vozila. Oba su dizajnirana da olakšaju život vozačima dostavljača, trgovcima i trgovcima na malo, i oba su nevjerojatno kompaktna – prostrana unutra, ali laka za parkiranje. Oba imaju dvoja klizna vrata za neusporedivu udobnost i sigurnost.

I oba su dizajnirana za profesionalce i s profesionalcima. Godine 1959. Renault je lansirao svoj Estafette s ciljem da obavlja isporuke diljem Francuske. Prema najavama, Estafette Concept će postati serijski kombi za dvije godine.