SVJETSKA PREMIJERA

smart predstavio potpuno novi #5: Prvi premium SUV srednje veličine čisto električne tvrtke

29.08.2024 u 13:41

Bionic
Reading

Najsvestranije vozilo smarta do sada kombinira značajke orijentirane na otvorenom i integriranu dodatnu opremu za performanse čak i na neasfaltiranim cestama. Baterija od 100 kWh smarta #5 ima funkciju super punjenja (4C) i domet do 740 km (CLTC)

smart, potpuno električni automobilski brend u vlasništvu Mercedes-Bneza i Geely Holdinga, je predstavio potpuno novi smart #5 na svjetskoj premijeri u Byron Bayu, Australija. S ovim vozilom, marka čini daljnji korak prema mobilnosti budućnosti i ulasku u premium segment SUV-ova srednje veličine.

smart #5 je treće vozilo u potpuno električnom portfelju marke. Uz smart #1 i #3, smart #5 nudi još jedan premium SUV opremljen najsuvremenijim električnim pogonom, ADAS tehnologijama i inteligentnim kokpitom. Uvođenjem najsvestranijeg vozila u svom proizvodnom portfelju do sada, smart nudi još jedno vozilo koje će zadovoljiti različite potrebe svojih kupaca širom svijeta.

'Oduševljeni smo što možemo svijetu predstaviti naš prvi premium SUV srednje veličine, potpuno novi smart #5. S ovim novim vozilom širimo se na novi tržišni segment, odražavajući našu predanost kvaliteti, inovacijama i rješavanju rastućih potreba naših kupaca.' rekao je Dirk Adelmann, izvršni direktor Smart Europe.

smart #5 - svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: smart

'Dok nastavljamo širiti našu liniju proizvoda, ostajemo usredotočeni na pružanje raznolikih rješenja mobilnosti koja zadovoljavaju različite životne stilove i preferencije u Europi i širom svijeta. Ovo vozilo ne predstavlja samo novu razinu premium za smart, već i priliku za istraživanje novih mogućnosti u području električne mobilnosti.' nastavlja Adelmann.

Najsvestranije smart vozilo do sada

smart #5 dizajnirao je Mercedes-Benz i preuzima tipične dizajnerske elemente smarta kao što su panoramski krov s aureolom, vrata bez okvira te kratki prednji i stražnji prevjesi. smart #5 ima međuosovinski razmak od 2900 mm, s ukupnom dužinom od 4705 mm.

smart #5 ima karakteristična duguljasta prednja svjetla sprijeda i straga, kao i pametni logo na D-stupu. Ogledala u dvije boje i plutajući poklopci kotača sa središnjim pametnim logotipima, koji ostaju uspravni kada se kotači okreću, osiguravaju vrhunski karakter.

Opremljen ekskluzivnom Adventurers' Collection, smart #5 Summit Edition kombinira vrhunsku kvalitetu, praktične inovacije i multifunkcionalnost sa značajkama kao što su krovna svjetiljka, električna kuka za prikolicu i zaštita podvozja, krovni nosač, bočne stepenice, bočna torba i bočne ljestve uključene u paket.

Tehnički sofisticiran interijer za još više vrhunskog karaktera

Potpuno novi #5 nudi moderan, prostran i tehnički potkovan interijer. Sjedala 'bez gravitacije' sa 121 stupnjem nagiba, presvučena kožom sa zračnim zavjesama za glavu u obliku slova V, zračnim jastucima s jastukom i sigurnosnim pojasevima integriranim u sjedalo su vrhunac.

Straga kožna sjedala s prostorom za glavu od vrlo udobnih 1060 mm, grijanjem, podešavanjem naslona sjedala, električnim suncobranom i LED svjetlima za čitanje u stilu aviona također dolaze s postavkom 'Prva klasa', dok komforni način rada jednim gumbom nudi putnicima više prostora za noge. Akcenti kao što su obloge od hrastovine i zaobljeni, duguljasti elementi dizajna osiguravaju vrhunski karakter interijera.

Udobne značajke uključuju ambijentalno osvjetljenje s 256 boja i mogućnost podešavanja svih sjedala kako bi se stvorio king-size, queen-size ili prostor za spavanje u kokpitu. Sustav za zabavu ima ugrađeni projektor uparen sa Sennheiser Signature Sound Systemom s 20 zvučnika i prijenosnim zvučnikom. Podižući zvučnik s ambijentalnim osvjetljenjem sinkronizira se s ritmom glazbe kako bi stvorio audio-vizualno iskustvo. Uz to, vozilo ima 34 pretinca za pohranu, prtljažnik od 72 litre i prostrani prostor za pohranu do 1530 l u stražnjem dijelu.

'#5 je vrlo poseban projekt za nas. Predstavlja novu eru u smartovoj predanosti vrhunskom dizajnu, nadilazeći granice i držeći otvoren um. Ostajemo vjerni našoj dizajnerskoj filozofiji 'Ljubav, čista i neočekivana' - uzdižući značenje 'čistog' za pošten dizajn SUV-a srednje veličine. Forma kutije i kotači u kutovima omogućuju tipičan pametni 'Body Space Index'.' rekao je Kai Sieber, Mercedes-Benz Design, voditelj pametnog dizajna.

Vrhunska tehnologija i iskustvo inteligentnog kokpita

U središnjoj točki unutrašnjosti modela #5 nalazi se moderan HMI s intuitivnim dizajnom. Opremljen je 25,6-inčnim Head-up zaslonom proširene stvarnosti, 10,3-inčnim Ultra HD LCD instrumentom u punoj boji i dva 13-inčna Amoled 2,5K zaslona. Najsuvremeniji generativni glasovni asistent s umjetnom inteligencijom omogućuje vozaču korištenje različitih izvora za pružanje preciznih odgovora na gotovo svako pitanje.

Uparen sa smartovim inteligentnim avatarima, vozač može kontrolirati ključne funkcije samo svojim glasom, uključujući telefonske pozive i poruke, glazbu i medije, kontrolu klime, navigaciju, osobne postavke i kontrolu vozila, kao i sve internetske funkcije. Novi avatar lava, Leo, vodi korisnike kroz kontrole.

Za glatko vrijeme odziva, vozilo koristi snagu naprednog AMD V2000 čipa velike računalne snage. Procesor je izvrstan u prikazivanju niskopolizantnog pametnog OS korisničkog sučelja vozila, koje se temelji na Unreal motoru i upravlja efektima u stvarnom vremenu koji su ključni za osjetljivo, glatko i estetski ugodno iskustvo. Rezultat je integrirani sustav koji kombinira vrhunsku računalnu snagu sa suvremenim dizajnom, nudeći korisniku inteligentno i interaktivno iskustvo koje utjelovljuje spoj vrhunske udobnosti i tehnologije novog modela.

  • +43
smart #5 - svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: smart

Električne performanse i kvaliteta vožnje

Iako se još ne znaju podaci o samom pogonu, detalji koje kineska vlada objavila u lipnju sugeriraju da će top-model biti opremljen s dva elektromotora ukupne snage 475 kW (646 KS), pod oznakom Brabus.

Očekuje se i verzija s dva elektromotora ukupne snage 432 kW (588 KS) i modeli s jednim motorom i stražnjim pogonom od 250 kW (340 KS) i 267 kW (363 KS). Koji će se modeli prodavati na kojim tržištima zasad je još nepoznato.

S platformom od 800 volti, smart #5 može doseći nove razine performansi u pogledu brzine punjenja i dometa. Baterija od 100 kWh smarta #5 ima funkciju super punjenja (4C) koja omogućuje punjenje do 70 posto kapaciteta u samo 15 minuta (punjenje od 10 do 80 posto). Moguće je postići domet od preko 740 km (CLTC), a utičnica od 220 V u prtljažniku nudi neograničenu svestranost kada nije na mreži. Uz to, vozilo ima nekoliko načina vožnje na cesti i izvan nje, uključujući Adaptive, Sand, Snow, Mud i Rock.

Premium partnerstva

smart je nedavno najavio nova partnerstva pod motom 'Otvori svoj um'. Jedan je s dva premium outdoor pionira: američkim brandom bicikala Trek i njemačkim outdoor brandom Heimplanet. Zajedno su dva brenda razvila niz proizvoda koji redefiniraju koncept 'outdoor premium'.

Trek je razvio bicikl 'Madone Gen 8' u 'Project One', pametni cestovni bicikl, dok je Heimplanet kreirao prilagođenu verziju šatora 'The Cave' inspiriran smartom #5.

Još jedan novi partner je Sennheiser, njemačka tvrtka za profesionalna audio rješenja. Audio stručnjaci tvrtke Sennheiser Mobility osnovali su novo partnerstvo kako bi potaknuli budućnost audio iskustva u automobilu. Opremili su novi smart #5 Sennheiserovim patentiranim audio algoritmima, Concerto s Ambeo tehnologijom i Contrabass, kako bi pružili impresivno iskustvo.

Sennheiserova filozofija zvuka je sačuvati namjeru umjetnika i prezentirati je autentično. S vršnom snagom od preko 2000 W, sustav obećava impresivno zvučno iskustvo koje zaokuplja vozača i putnike i donosi zvuk stvarnosti na sasvim novu razinu.

Sa svjetskom premijerom smarta #5, smart je službeno postao marka s portfeljom i ušao u premium segment SUV-ova srednje veličine. Potpuno novi smart #5 bit će lansiran i isporučen u Europi početkom sljedeće godine.