dobra godina

'Crveno zlato' rodilo kao nikad: Druge je spržilo sunce, no ovim Baranjcima je sinulo

26.08.2024 u 16:43

Bionic
Reading

Prošle godine dotuklo ih je olujno nevrijeme, ali ove godine Tamara Lakatoš iz baranjskog Kopačeva zadovoljno trlja ruke. Dok su mnogi hrvatski farmeri na koljenima jer im je urod spržilo sunce, začinska paprika rodila je bolje nego ikada. Prvi kilogrami ovog takozvanog crvenog zlata već su rasprodani

'Skuhali smo fiš jer se u njemu najbolje može vidjeti kakva je paprika. Ovogodišnja je odlična', kratko će Tamara Lakatoš iz baranjskog Kopačeva, mjesta nedaleko od Osijeka koje je postalo prepoznatljivo po uzgoju povrća, posebice začinske paprike.

Iako je u povrtlarstvu 13 godina, posljednjih šest okrenula se proizvodnji 'crvenog zlata'. Sadi šest sorti, tri ljute i isto toliko slatkih. Pod ovom povrtlarskom kulturom su joj dva vrta i 12 plastenika, a prva ovogodišnja berba već je obavljena.

'S berbom smo počeli dva tjedna prije', kaže.

Buja potražnja

U polje su umjesto početkom kolovoza ušli sredinom srpnja. Obrali su, osušili, samljeli i već prodali prvih 86 kilograma mljevene začinske paprike. Sve je planulo - nije im ostao ni kilogram. Potražnja buja, a jednako se traži i slatka i ljuta paprika.

'Nije bilo vlage u zraku, dobro se osušila - boja, miris, sve je odlične kvalitete. Zadovoljni smo. Dok je lani preko nas prošlo olujno nevrijeme, ove godine morali smo je češće navodnjavati da ne bi dobila sunčanicu, kao i ljudi', ilustrira Lakatoš.

Začinska paprika u Hrvatskoj se mahom proizvodi na obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, a prema navodima Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, procjenjuje se da je ovom vrtlarskom kulturom u Hrvatskoj zasijano između 40 i 50 hektara. Najznačajnije površine su na istoku Hrvatske, na području Slavonije i Baranje.

'Bez vode ne ide. Koliko paprika voli sunce, toliko voli i vodu', objašnjava formulu uspjeha Lakatoš.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), proizvodnja paprike u Hrvatskoj prošle godine je pala u odnosu na 2022. Lani je proizvedeno ukupno 9731 tona, od čega je na tržištu završilo 7795 tona, dok je godinu prije proizvedeno ukupno 10.451 tona, od kojih je 7910 završilo na tržištu.

  • +3
Začinska paprika Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Dok je lani 15 posto paprike završilo na podu, ove godine je četvrtina neupotrebljiva. Lakatoš računa da bi ukupno mogla imati i do šest berbi - ako vrijeme posluži.

Šest berbi

'Moglo bi biti dobro bablje ljeto, tako da bi paprike u plasteniku moglo biti i do listopada, studenog', kaže.

Većinu proda na kućnom pragu. Cijenu od prošle godine, kaže, nije mijenjala, a iznosi 26 eura po kilogramu. No cijene ovoga začina dosežu i 30 eura po kilogramu.

'U posao smo ulazili mic po mic. Krenuli smo od nule. Prve godine imali smo 40 kilograma začinske paprike i to smo većinom podijelili. Proizvodnja se sada penje do 500 kilograma. No i da je više, sve bi se prodalo', rekla nam je ranije Lakatoš.