EUROBAROMETAR

Europljani podržavaju pravilo zaokruživanja i ideju o ukidanje eurokovanica od 1 i 2 centa

28.05.2021 u 08:26

Bionic
Reading

Da kovanice od jednog i dva eurocenta nisu korisne smatra 72 posto sudionika otvorenog javnog savjetovanja o pravilima zaokruživanja, a gotovo isto toliko ih je za zaokruživanje iznosa pri plaćanjima na najbližih pet centi

Iz Europske komisije danas su se pohvalili rezultatima najnovijeg istraživanja Eurobarometar, prema kojemu je javna potpora euru dosegla dosad najvišu razinu. Čak 80% ispitanika od njih ukupno 17.700 iz 19 država članica europodručja, prema istraživanju provedenom krajem ožujka, smatra da je euro dobar za EU, a 70 posto ih drži dobrim za svoju zemlju, piše Poslovni dnevnik.

Istodobno, sve veći broj građana podržava i pravila zaokruživanja i ukidanje kovanica od jednog i dva centa, o čemu je nešto ranije provedeno i zasebno otvoreno javno savjetovanje. Iz Eurobarometrova istraživanja proizlazi da se 67 posto ili dvije trećine javnosti zalaže za ukidanje eurokovanica od jednog i dva centa obveznim zaokruživanjem konačnog iznosa kupnje pri plaćanjima gotovinom. Za to postoji većinska potpora u svih 19 država članica europodručja, ističe se u priopćenju.

Da kovanice od jednog i dva centa nisu korisne, prema otvorenom javnom savjetovanju o pravilima zaokruživanja, smatra 72 posto ispitanika, a gotovo isto toliki postotak ih drži da bi trebalo uvesti pravila zaokruživanja na najbližih pet centi.

Slično vrijedi i za pitanje bi li pravila zaokruživanja trebala biti obvezna i usklađena u europodručju.