(NE)ISPLATIVA KONCESIJA

Linić: Autoceste nećemo dati za manje od tri milijarde eura

03.07.2013 u 12:33

Bionic
Reading

Proračunski prihodi u prvom polugodištu ove godine slabiji su od planiranih. Priznao je to jutros u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' ministar financija Slavko Linić koji nije govorio o detaljima, nego tek da su prihodi proračuna nekoliko postotnih poena ispod plana, prenosi Novi list

Naglasio je i to da u proračun još nisu uključene dobiti društava poput Ine te prihod od prodaje dionica Janafa, što će ih jedna državna agencija prodati drugoj, odnosno Audio će ih kupiti od HANDA-e. Od tih se transakcija očekuje milijardu kuna.

Ministar je otkrio da je država u pola godine platila milijardu kuna više subvencija u poljoprivredi nego lani, odnosno da je isplatila subvenciju za cijelu godinu, te da je dala i tri milijarde kuna za sanaciju zdravstva, pa je radi toga već sada deficit dosegnuo planirani za cijelu godinu, što je oko deset milijardi kuna. Linić očekuje i to da će do kraja godine sve to biti 'popeglano' jer više neće biti izvanrednih plaćanja.

Međutim, zbog izdataka za zdravstvo već sada najavljuje da bi u zadnjem kvartalu ove godine mogao biti predložen drugi ovogodišnji rebalans proračuna, prenosi Novi list.

Ministar je potvrdio i da će u sljedećem tjednu država izdati kunsku obveznicu te kunsku obveznicu koja će biti uz valutnu klauzulu, ali nije želio govoriti o detaljima, pa tako ni o ukupnom iznosu zaduženja, ali je priznao da će kamata po kojoj će se država zadužiti biti viša od pet posto.

Inozemna zaduženja u ovoj godini više neće biti jer prije izlaska na strana tržišta Hrvatska mora dokazati da nije samo pokrila dugove u zdravstvu nego da je doista restrukturirala taj javni servis, prenosi Novi list.

Domaće autoceste neće u koncesiju ukoliko za to država ne dobije barem tri milijarde eura jer je to prag iznad kojeg takav posao postaje isplativ za javne financije.

Cijeli članaka pročitajte OVDJE