više putnika, ali

Niže cijene karata prepolovile dobit Ryanaira

22.07.2024 u 11:46

Bionic
Reading

Dobit irskog niskobudžetnog avioprijevoznika Ryanaira gotovo je prepolovljena u proljetnom tromjesečju, odražavajući znatno snižene cijene karata u razdoblju pojačane sklonosti potrošača štednji

U prvom fiskalnom tromjesečju koje je završilo u lipnju Ryanairova dobit nakon poreza bila je manja za 46 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosila je 360 milijuna eura.

Ukupni operativni prihod zadržao se više-manje na prošlogodišnjoj razini i iznosio je 3,63 milijarde eura. Prihod od redovnih letova pao je za šest posto, na 2,33 milijarde eura.

Ryanair je u razdoblju od travnja do lipnja prevezao 10 posto više putnika, ali cijena karata bila je u prosjeku za 15 posto niža nego lani.

Bili smo prisiljeni posegnuti za značajnijim cjenovnim poticajima no što smo bili očekivali, rekao je izvršni direktor Michael O'Leary, podsjetivši i da je "prva polovina Uskrsa ove godine 'pala' u ožujku"

Potražnja je u drugom fiskalnom tromjesečju snažna, ali cijene su i dalje niže no što je uprava očekivala i u cijelom ljetnom tromjesečju bit će znatno niže nego lani, dodao je O'Leary. Do sada bili su očekivali da će se zadržati na prošlogodišnjoj razini ili blago porasti.

Ryanair najviše zarađuje upravo u ljetnom tromjesečju.

Glavni financijski direktor Neil Sorahan misli da niske cijene odražavaju "nešto štedljivije, opreznije potrošače"."Iza nas su dvije godine dvoznamenkastog rasta cijena karata i prometa i sada je na redu stabilizacija", rekao je Sorahan u intervjuu.