prava potrošača

Opet frka oko razdjelnika: Tko ne zamijeni, prijete mu kaznom do 6000 eura! Što učiniti?

19.10.2024 u 22:54

Bionic
Reading

Razdjelnici su opet u fokusu javnosti. Naime dio građana zatečen je upozorenjima tvrtki za održavanje razdjelnika o tome da ih moraju mijenjati. Onima koji se ogluše na zamjenu prijeti se kaznama od 1500 do 6000 eura.

Prije 10 godina mnogi su suvlasnici u višestambenim zgradama morali ugraditi tzv. razdjelnike topline. Sada dolazi vrijeme kada ti ugovori istječu te se mnogi pitaju što dalje.

Ljiljana Mrkonjić iz Udruge za zaštitu potrošača 'Razdjelnici topline' kazala je u HTV-ovoj emisiji Potrošački kod kako su tvrtke koje održavaju razdjelnike govorile da su troškovi održavanja jednokratni, što je bila obmana potrošača, jer će se cijeli taj trošak opet morati ponoviti.

'Studija, koju je tada platilo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, 2017., nažalost, nakon donošenja Zakona je pokazala da je ugradnja razdjelnika za vlasnike stanova, financijski neisplativa. I da trošak, koji građani ulože i potroše, kod ugradnje razdjelnika, u deset godina u uštedama se ne može isplatiti', kaže Mrkonjić za HRT.

Direktor tvrtke za ugradnju razdjelnika Julijan Šalić, koji je također upitan za mišljenje o temi, istaknuo je da Zakon o tržištu toplinske energije daje na znanje da se razdjelnici moraju ugraditi, no njihove specifikacije nisu propisane. Tvrdi da tvrtke koje ugrađuju razdjelnike ne penaliziraju potrošače ako ne zamijene iste. Kaže da iznos zamjene varira od 20 do 25 eura po razdjelniku.

  • +11
Ivan Vrdoljak, nekadašnji ministar gospodarstva Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Razdjelnici su u fokus došli 2013. s tadašnjim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom koji je donio sporni zakon o tržištu toplinske energije. Tada je uvedena obveza ugradnje razdjelnika topline u oko 170 tisuća kućanstava.

U međuvremenu su mnogi odustali od razdjelnika i vratili se starom modelu grijanja po četvornom metru. Za to je trebala suglasnost 51 posto predstavnika suvlasnika.

Udruga za zaštitu potrošača precizira da u slučaju razdjelnika postoje četiri vrste potrošača. Dio građana uopće ih nije morao ugraditi. Neki koji su bili obvezni to učiniti - ugradnju su odbili. Dio njih ugradio je razdjelnike, ali su u međuvremenu odustali, te su na koncu tu još kućanstva koja i danas imaju razdjelnike.

Struka je podijeljena oko funkcionalnosti razdjelnika. Stručnjak za energetiku Igor Grozdanić kazao kad bi svi suvlasnici u zgradi imale razdjelnike, onda to ima učinka. 'No, čim netko ne uzme razdjelnik, to onda više nema funkciju i dolazi do poremećaja u sustavu', zaključuje.