statistika (ne)otkriva

Sezona bez rekorda: Turista više, noćenja manje. Hoće li nas spasiti 'špica'?

09.08.2024 u 15:50

Bionic
Reading

Pema podacima koje je jučer DZS objavio, fizički pokazatelji u turizmu za lipanj zabilježili su mješoviti rezultat na godišnjoj razini - dolazaka turista bilo je više, ali noćilo se manje

Ukupan broj turističkih noćenja bio je niži za pet posto u odnosu na lipanj 2023., dok je broj dolazaka porastao 3,4 posto godišnje.

Tako je u promatranom razdoblju u komercijalnim smještajima ostvareno 2,8 milijuna dolazaka i 12,5 milijuna noćenja turista. Stranih gostiju došlo je 2,5 milijuna te su ostvarili 11,6 milijuna noćenja, što je za 3,5 posto više dolazaka te za 5,4 posto manje noćenja na godišnjoj razini. Strani gosti su u lipnju ostvarili gotovo 93 posto ukupnih noćenja. Domaći turisti ostvarili su 3,5 posto više dolazaka i 0,6 posto više noćenja u lipnju na godišnjoj razini.

Skromniji fizički pokazatelji u većem dijelu lipnja bili su očekivani s obzirom na različite datume blagdana u odnosu na prošlu godinu te održavanje Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj. Iako su turisti iz Njemačke ostvarili najviše dolazaka i noćenja od stranih turista (21,6 posto od ukupnih noćenja stranih turista), na godišnjoj razini tako je zabilježeno 19,4 posto manje dolazaka i za 32,1 posto manje noćenja.

'Slijede noćenja turista iz Austrije (10,4 posto), Poljske (10,0 posto), Slovenije (9,8 posto), Češke (6,8 posto), Ujedinjene Kraljevine (5,4 posto), Italije (3,7 posto) te Mađarske (3,3 posto). U odnosu na lipanj 2023. bilo je manje noćenja turista iz Austrije (-6,0 posto), Italije (-10,0 posto) i Mađarske (-4,3 posto)', piše analitičar RBA banke Petar Bejuk.

Prema vrsti komercijalnog smještaja, u skupini Odmarališta i slični objekti za kraći odmor ostvareno je najviše noćenja turista (5,9 mil. ili 46,9 posto od ukupno ostvarenih noćenja).

Unatoč padu noćenja u lipnju, podaci DZS-a pokazuju da je u prvih šest mjeseci 2024. ostvareno 6,9 milijuna dolazaka i 24,8 milijuna noćenja turista, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od gotovo 8 posto u dolascima i 3,3 posto u noćenjima. Navedeno potvrđuje naša ranija očekivanja o još jednoj uspješnoj turističkoj pred-sezoni.

I u prvih šest mjeseci najviše je bilo Nijemaca (24,4 posto ukupno ostvarenih noćenja stranih turista), a slijede gosti iz Austrije (10,7 posto), Slovenije (9,9 posto) i Poljske (7,7 posto). Porast noćenja na godišnjoj razini u promatranom razdoblju zabilježen je kod svih spomenutih zemalja, osim kod Njemačke (-10,8 posto). Najviše noćenja ostvareno je u Istarskoj županiji (31,9 posto od ukupno ostvarenih noćenja turista u Hrvatskoj). Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s ostvarenih 17,4 posto od ukupnih noćenja turista te Primorsko-goranska županija s 15,5 posto od ukupno ostvarenih noćenja turista.

Uzimajući u obzir činjenicu da Hrvatska u mjesecima glavne turističke sezone već posluje na vrhuncu svojih kapaciteta očekujemo kako će pozitivne promjene u središnjim mjesecima, srpnju i kolovozu, biti skromne', zaključuje analitičari Raiffeisen banke.