posao u španjolskoj

Škoda želi kupiti Talgo. Mađarski Ganz-Mavaga ponudio je 619 milijuna eura u kešu

16.07.2024 u 12:57

Bionic
Reading

Španjolski proizvođač vlakova Talgo objavio je u utorak da je od češkog industrijskog konglomerata Škode dobio ponudu o "poslovnom povezivanju", naznačivši sve žešće natjecanje zainteresiranih stranih kupaca koje je već podijelilo španjolske vlasti

Škoda u ponudi nudi "povezivanje poslovanja i industrijsko spajanje", ne navodeći konkretne brojke, navela je španjolska kompanija

Uprava je zato od Škode zatražila više pojedinosti kako bi procijenila je li vrijednost njezine ponude veća od one mađarskog Ganz-Mavaga koji im je u ožujku ponudio 619 milijuna eura u gotovini.

Španjolska vlada naglasila je pak da će pomno proučiti Škodinu ponudu budući da Talgo smatra strateškim važnom kompanijom.

Španjolski regulator CNMV odobrio je ponudu mađarske tvrtke, a podržali su je i dioničari, kompanije Trilantic i Torreal. Crveno svjetlo signalizirao je pak španjolski ministar prometa Oscar Puente, koji je prema izvješćima španjolskih medija izjavio da će vlada učiniti sve što je u njezinoj moći da spriječi Ganz-Mavagovo preuzimanje Talga.

Za španjolskog proizvođača vlakova zainteresirana je i švicarska tvrtka Stadler, koja za razliku od češkog industrijskog diva već ima pogone u Španjolskoj. No, ni Stadler ni Škoda nemaju stručno znanje za proizvodnju brzih vlakova, a Talgo je upravo javnosti predstavio novu generaciju brzih vlakova Talgo Avril.