mladen vedriš

Skupljaju se potpisi za referendum o 'očuvanju' hrvatske kune. Poznati ekonomist misli da još uvijek nismo imali pravu raspravu o tome zašto je euro dobar

25.10.2021 u 20:52

Bionic
Reading

Inicijativa 'Zaštitimo hrvatsku kunu' okupljena oko Hrvatskih suverenista započela je na oko 300 lokacija prikupljati potpise za referendum kojim bi se odgodilo uvođenje eura, a koji bi prema aktualnim procjenama mogao zamijeniti hrvatsku kunu već 1. siječnja 2023.

Suverenisti kažu da oni nisu nužno protiv uvođenja eura, no žele da hrvatski narod donese tu odluku na referendumu. S druge strane Vlada kaže da je uvođenje eura izglasano na referendumu o pristupanju Europskoj uniji, zbog čega je po njihovom sudu promašena inicijativa za novim referendumom.

Uvođenje eura odredit će hrvatsku ekonomsku budućnost u nadolazećim desetljećima, a jedan od najvećih strahova koji dolazi sa zajedničkom valutom strah je od velikih poskupljenja.

U kontekstu sve više inflacije, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, razgovarali smo o tome s pravnikom i ekonomistom Mladenom Vedrišem, jednim od najboljih poznavatelja makroekonomskih prilika u zemlji.

On uvodno kaže da je samo skupljanje potpisa i raspisivanja referenduma nesporno i neupitna činjenica jer je to demokratski način izražavanja stajališta i predstoji vidjeti koliko će građana potpisati zahtjev.

'Bit je stvari to da je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju prihvatila uvođenje eura. Ono što svaka zemlja može odlučiti za sebe je kad će prihvatiti zajedničku valutu. Kolegica Maruška Vizek, kompetentna ekonomistica, možda je to najbolje opisala rekavši da moramo ocijeniti jesmo li spremni za ulazak u eurozonu, a ne želimo li biti dijelom nje ili ne', kaže nam Vedriš.

Vedriš bi u javnosti otvorio ozbiljnu raspravu o stanju našeg gospodarstva i usporedbi s najvećim konkurentima. Raspisivanje referenduma pravi je trenutak za takvu raspravu, u kojoj ćemo doznati što nam treba od preduvjeta da bismo doista uveli euro i da profitiramo ulaskom u eurozonu.

  • +13
Hrvatski suverenisti krenuli s prikupljanjem potpisa za referendum Zaštitimo hrvatsku kunu Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

'Moglo bi se dogoditi da ulaskom u eurozonu završimo pod još težim pritiskom konkurencije. Vidi se kod tranzicijskih zemalja da su njihova iskustva poslije uvođenja eura bila svakakva. Ozbiljne i jače ekonomije poput Mađarske, Poljske i Češke još ne žele ući u eurozonu pa bi njih trebalo pitati zašto su odlučile zadržati svoj monetarni suverenitet', poručio je Vedriš.

Zaključuje da euro uopće nije upitan kao krajnji cilj, nego gdje smo na putovanju do njegova uvođenja. 'Teško da ćemo imati formalne uvjete za uvođenje eura, ali eurozona može biti tolerantna. To je kao da đaku u školi poklonite ocjenu i svi su zadovoljni dok se tom đaku u profesiji ne pokaže nedostatak znanja pa nastaju veliki problemi', izjavio je Vedriš za tportal.