kvart sirobuja

Vujnovac uz najprometniju cestu u Hrvatskoj gradi velik trgovački centar, evo detalja

30.07.2024 u 19:06

Bionic
Reading

Na istočnom izlazu iz Splita na Sirobuji, neposredno uz najprometniju cestu u državi prema Omišu, kojom dnevno prolazi više od 60.000 vozila, tvrtka West Mall u vlasništvu Pavla Vujnovca i njegovih partnera Josipa Jurčevića i Damira Spudića gradit će novi trgovački centar na prostoru veličine 30.000 četvornih metara

Ondje se otprije desetak godina nalazi Super Konzum, veličine 9000 četvornih metara, te će se sada rekonstruirati i dograditi, a izgradit će se i podzemna garaža i nova pristupna prometnica s južne strane.

Po splitskom Generalnom urbanističkom planu, na ovoj lokaciji moguće je izgraditi kompleks od čak 40.000 četvornih metara bruto razvijene površine, uz izgrađenost parcele od 70 posto i minimalno 20 posto zelenih površina. Udaljenost od državne ceste mora biti minimalno deset metara.

Splitsko Gradsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici prihvatilo je ugovor o gradnji spomenute pristupne prometnice s južne strane, čime bi se u perspektivi trebao zatvoriti pristup ovom objektu s iznimno prometne državne ceste D8, koju Hrvatske ceste navodno namjeravaju proširiti za treću traku.

U splitskoj gradskoj upravi za tportal su potvrdili da je podnesen zahtjev za lokacijskom dozvolom za gradnju na ovoj lokaciji. 'Postupak je u završnoj fazi', rekao nam je gradski pročelnik za urbanizam Teo Vojković.

Po odredbi splitskog GUP-a, investitori prethodno moraju poslati idejni projekt budućeg kompleksa na odobrenje gradonačelniku Ivici Puljku, što bi se trebalo dogoditi u idućim tjednima.

Tvrtka West Mall u suvlasništvu je Pavla Vujnovca, odnedavno gotovo stopostotnog vlasnika Fortenova grupe, te njegovih dvojice suradnika Josipa Jurčevića i Damira Spudića. Na njenom čelu kao direktor nalazi se Jurčević, a registrirana je za 'iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup'.

Prihodi su joj s gotovo nepostojećih u 2022. godini (tek 50 tisuća eura) lani skočili na respektabilnih 5,9 milijuna eura. Zaposlenih - nema.

Sam Vujnovac još je prije nekoliko godina, samostalno ili s poslovnim partnerima, kupio niz nekretnina u kojima se nalaze veće trgovine Konzuma, pa ih za milijunske iznose počeo iznajmljivati ovoj tvrtki. Takav je, čini se, slučaj i u Splitu.

Iz Fortenova grupe još ranije su objavili da su se sklapanjem nagodbe iz 2019. godine obvezali prodati velik broj nekretnina te da se radi o legitimnom postupku razduživanja kompanije kojim je do 2023. godine uprihođeno preko 85 milijuna eura. 'Kod svih prodaja nekretnina, a ako kompanije ostaju u najmu, ugovori se definiraju na tržišnim principima koji im omogućuju dugoročnu konkurentnost', kazali su lani iz Fortenove.

Tportal je o detaljima planirane splitske investicije poslao upit tvrtki West Mall, odnosno sustavu na čijem se čelu nalazi Vujnovac, no do zaključenja ovog teksta odgovor nije pristigao.