dva nova murala

Banksy se opako narugao organizatorima izložbe u Londonu

19.09.2017 u 11:17

Bionic
Reading

Dva nova murala Banksya osvanula su 18. rujna u središtu Londona, kod umjetničkog centra Barbican. Oba su nadahnuta djelom grafiti legende Jean-Michela Basquiata, čiju izložbu Barbican otvara 21. rujna. Banksy je na svom Instagramu potvrdio autorstvo novih radova

Predstavljajući svoje nove londonske radove u seriji postova na Instragramu Banksy je komentirao:

'Basquiatova velika izložba otvara se u Barbicanu, mjestu koje inače rado briše moje grafite sa svojih zidova.'

Prvi mural, kojim se Banksy, po svoj prilici, izruguje izložbi, pošto je Basquiat izvorno bio ulični umjetnik, prikazuje red ljudi koji na štandu kupuju karte kako bi se ukrcali na cirkuski kotač. Umjesto uobičajenih sjedišta, tu su krune, koje su popularan Basquiatov motiv.

  • +10
Novi mural Banksya u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ispod drugog posta Banksy je napisao:

'Portret Basquaita kojeg dočekuje londonska policija - (neslužbena) suradnja s novom Basquiatovom izložbom.'

Drugi mural, koji je očito inspiriran Basquiatovim čuvenim djelom 'Boy and Dog in a Johnnypump', prikazuje policajce koji pretražuju i ispituju dječaka, dok ih sa strane promatra pas.

A post shared by Banksy (@banksy) on

To je, moguće, i komentar na to kako bi Basquiata, jednog od prvih proslavljenih afroameričkih umjetnika, tretirali danas, kad crnce policija diljem svijeta daleko više zaustavlja i pretražuje u odnosu na bijelce.

Izložba 'Boom for Real' u centru Barbican otvara se 21. rujna i uključuje preko 100 radova Basquiata, kao i rijetke fotografije, filmove i arhivski materijal. Stiže gotovo 30 godina nakon što je umjetnik, DJ, pjesnik, glazbenik, ali i Madonnin bivši dečko, umro od predoziranja heroinom.