od 30. kolovoza do 1. rujna

Drugo izdanje Bura festa u gradu Pagu

22.08.2024 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon lanjskog uspješnog i posjećenog premijernog izdanja Burafesta, koji je inicirala i organizirala još mlada, ali zahvaljujući svojim projektima zapažena umjetnička organizacija Nahero, u gradu Pagu, u bajkovitom ambijentu Kneževa dvora, za kraj ljeta od 30. kolovoza do 1. rujna, zapuhat će još snažnija kulturno-umjetnička bura, jedina na svijetu koja ne donosi hladnoću već živost i intenzitet

Za kreativnim kormilom festivalskog ‘broda’ još su jednom kazališna redateljica i pjesnikinja Rajna Racz te saksofonist, skladatelj i glazbeni pedagog Marin Živković, koji su za drugo izdanje Burafesta pripremili zanimljiv, osvježavajući koktel umjetnosti, s neraskidivom niti teme mora i specifičnog podneblja koje ga ugošćuje, stoji u najavi.

Međugeneracijski festival, kao ljetni pandan zagrebačkog - sjajno od publike prihvaćenog - kvartovskog festivala Svi smo mi nahero, također pod organizacijskom palicom Naherovaca, uz (financijsko i logističko) pokroviteljstvo Turističke zajednice grada Paga i Grada Paga aktivirat će različite dobne skupine, a ujedno i veze lokalne zajednice i profesionalnih umjetnika, a sve s ciljem decentralizacije kulture te zadovoljavanja potreba otočke zajednice. Ovogodišnje izdanje Burafesta će istovremeno okupiti mlade umjetnike iz različitih polja suvremene umjetnosti i predstaviti ih na otoku Pagu, ali i lokalne umjetnike koji iz dana u dan pokazuju koliko je snažna kulturna tradicija, entuzijazam i impuls za stvaranjem. Uz to, Burafest je izrazito interaktivan pa donosi cijeli niz edukativno-kreativnih radionica za djecu, mlade i odrasle.

Festival će otvoriti predstava Nježni sport Dječjeg kazališta Dubrava, temeljena na kultnom stripu Ivice Bednjanca koji je obilježio generacije i generacije čitatelja. Naslovni lik Nježni, oličenje dobrog i naivnog junaka na tragu vojaka Švejka, Pinokija ili našeg Dudeka, vjeruje u pravdu te je zaljubljen u sport za koji vjeruje da potiče ono najbolje i najzdravije u svakoj osobi, dok je s druge strane menadžer koji utjelovljuje tamnu stranu sporta - gramzivu želju za zaradom i pobjedom po svaku cijenu. Redatelj satirički obrađuje njihov međuodnos kroz tri vrlo popularna sporta - atletiku, boks i nogomet. 

Drugi dan djeca imaju priliku sudjelovati na dvije radionice - ujutro na Ljetnoj avanturi pod vodstvom slikarice i psihologinje Tare Beate Racz, na kojoj će ‘zaroniti’ u svijet izrade slikovnice te pomoću različitog materijala osmisliti svoju ljetnu avanturu u gradu Pagu - a poslijepodne na novoj radionici Pričam ti priču uz šum mora dramaturginje I spisateljice Sunčice Sodar koja će ih povesti u kratku šetnju gdje će slušati zvukove grada Paga te izmisliti priču inspiriranu svojim gradom. Posljednji dan festivala rezerviran je za radionicu Svemirski zvukopis Marina Živkovića koji će s djecom otkrivati zvukove svemira i kako se uz pomoć njega može stvarati glazba.

Za mlade i odrasle u petak 30. kolovoza je na rasporedu radionica Boje moga ljeta koju vodi Katarina Kralj, a polaznici će izrađivati unikatnu ogrlicu od staklenih perlica, kamenčića i sličnih materijala te je ukrasiti privjeskom od bioepoxy smole koji će sadržavati prirodni materijal skupljen na otoku; prešano cvijeće ili školjkice. Za petak je zakazana i radionica OsnaŽENE pod vodstvom plesačice i plesne pedagoginje Vedrane Maržić koja je inspirirana snažnim ženama koje žive na otoku Pagu, a voditeljica će se fokusirati na pronalazak unutrašnje snage koja čini bit svake žene. Stoga će pripadnice ljepšeg spola uživati u večeri u kojoj će plesom osnaživati svoje tijelo i osluškivati njegove poruke, a sve kako bi bile svjesnije sebe, svoje vrijednosti I ljepote. Svakako ne treba propustiti ni subotnju popularnu radionicu s okusom vina Kolaž&Wine koju je pripremila Tara Racz, ujedno i praktičarka art-terapije, kada će polaznici uz čašu vina uživati u tehnici kolažiranja, a svoj će rad ponijeti kući. 

Drugi Burafest je i u znaku glazbe koja je jedan od (trajnih) programskih fokusa festivala. Otvorenje festivala održat će se u lokalnom kafiću Burin, po imenu i više nego blizak festivalu, a značajan je za zajednicu kao mjesto okupljanja cijele godine. Za petak i otvaranje spreman je koncert i sjajan koncept Luke Dobrijevića Lukenijev muzički vremeplov, kao i vinyl party, nakon kojeg će Duo eleganca (Davor Maržić I Marin Živković) na saksofonima zabavljati goste do kraja večeri. U subotu će se gradu Pagu predstaviti novopečeni glazbeni sastav More dva do tri koji je netom objavio svoj prvi studijski album inspiriran morem I ljetnim krajolicima. Sastav čine bračni par Katarina Kralj Kreković (vokalistica) i Gordan Kreković (klavir) koji cijeli život ljetuju na otoku Pagu, uz Zvonimira Višića za bubnjevima. Festival će ‘svoje škure’, do idućeg ljeta, zatvoriti u nedjelju, i to koncertom kvarteta Soft Deli koji predvodi Pažanka, vokalistica I kontrabasistica Ivana Dobrijević, prate je Luka Norac na saksofonu, Mislav Peović na kontrabasu te Antun Milinković na klaviru, a publiku će zabavljati klasicima bossa nove, swinga i jazz standardima. 

Ulaz na sva događanja ovog ‘burnog’ festivala je slobodan, a klikom na link https://www.kucanahero.com/festivali pogledajte cijeli program.

Za radionice je potrebno poslati prijavu na e-mail adresu uonahero@gmail.com ili na sms pouku na broj 0915919967.