sudar titana

Opasan obračun rap superzvijezda, čak se i zapucalo. Što je Kendrick skrivio Drakeu - i obrnuto?

10.05.2024 u 19:12

Bionic
Reading

Zadnjih nekoliko tjedana bijesni rat riječima između Kendricka Lamara, najcjenjenijeg repera generacije, i Drakea, najuspješnijeg repera generacije. Umjesto Tjednog džuboksa donosimo pregled spektakularnog beefa, kao i kratku povijest ovog fenomena

Priča se zakotrljala krajem ožujka kad su mračni princ trapa Future i producent Metro Boomin objavili album 'We Don't Trust You', uglavnom usmjeren protiv najuspješnijeg repera današnjice Drakea, njihova nekadašnjeg suradnika. Pažnju publike odmah je zaokupila šesta pjesma na albumu, odnosno traka na kojoj gostuje najcjenjeniji reper današnjice Kendrick Lamar, koji u jednom stihu odbacuje ideju o tzv. 'velikoj trojici' današnjeg rapa - to jest perspektivu da Drake, J. Cole i on dijele prijestolje. Lamar je, kako kaže, sam na tronu.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor. Prvi je pjesmom '7-Minute Drill' desetak dana kasnije reagirao J. Cole optuživši Lamara da je dosadan, no ubrzo je uklonio stvar sa streaming platformi te se ispričao. Zatim su Future i Metro Boomin ponovno napali još jednim novim albumom ('We Still Don't Trust You'), ovog puta uz pomoć A$AP Rockyja, čiji su stihovi također usmjereni protiv Drakea. Nekoliko dana kasnije kanadski je reper konačno uzvratio paljbu pjesmom 'Push Ups', gdje je, osim Lamara kojem se ruga zbog njegova niskog stasa, napao menadžera The Weeknda, košarkaša Ja Moranta i repera Ricka Rossa, na što je Ross ubrzo uzvratio pjesmom 'Champagne Moments'.

Izvor: Društvene mreže

Drake se ovdje nije zaustavio nego je izbacio još jedan diss - 'Taylor Made Freestyle', iskoristivši umjetnu inteligenciju da bi 'oživio' 2Paca i pridobio Snoop Dogga na svoju stranu. Naravno, desetak dana poslije uslijedila su čak dva Lamarova odgovora u kratkom roku - 'euphoria' i '6:16 in LA', u kojima propituje Drakeov doprinos afroameričkoj kulturi i njegov odnos prema ženama. Drake ponovno uzvraća pjesmom 'Family Matters' na kojoj nema biranih riječi za Rossa, The Weeknda i Pharrella Williamsa, no glavna mu je meta Lamarova zaručnica Whitney Alford, kao i Lamar sam, za kojeg kaže da je bio nasilan prema njoj. Nekoliko minuta (!) kasnije Lamar opet uzvraća pjesmom 'meet the grahams', obrativši se Drakeovom jedanaestogodišnjem sinu Adonisu (kojem izražava žaljenje zbog činjenice da mu je Drake otac) i Drakeovoj navodnoj kćeri iste dobi.

Izvor: Društvene mreže

Kasnije iste večeri Lamar je izbacio još jednu (!) pjesmu usmjerenu protiv Drakea - 'Not Like Us' - gdje ga naziva pedofilom, na što je Drake zadnjih dana uzvratio pjesmom 'The Heart 6', u kojoj se pravda da to nije, a čak spominje glumicu Millie Bobby Brown, zvijezdu serije 'Stranger Things', s kojom je imao neobičan odnos dok je imala 14 godina. Ubrzo se dogodila pucnjava ispred Drakeova doma u Torontu, no reper nije ozlijeđen. Od svega ovoga se površnom konzumentu popularne kulture vjerojatno vrti u glavi, stoga smo u pomoć pozvali glazbenog kritičara mlađe generacije Leonarda Jurića, čija nam je ekspertiza pomogla shvatiti što se doista događa.

Izvor: Društvene mreže

Za početak nas je zanimalo što uopće beef i gdje mu je mjesto unutar hip hop kulture, na što je Jurić rekao sljedeće: 'Ovo je kontroverzno pitanje i unutar hip hopa. Neki misle da je riječ o derivaciji unutar priče koja je ipak posvećena zdravim oblicima zabave, kulture, osnaživanja i razmjene. Moguće je gledati na beef kao tragičnu posljedicu komercijalizacije žanra u kojem se jako puno aktera bori za jako ograničeni broj mjesta koje industrija propušta afroameričkim umjetnicima. U tom kontekstu se svima isplati izbaciti konkurentnu ekipu iz natjecanja, pa i tračanjem u pjesmama. Ali beef je važan kao specifična hip hop vještina, diss track, formirana u kvartovskim i osobnim dinamikama već u počecima žanra. Rap je oružje, primamljivo ga je koristiti protiv nekoga tko vam ide na živce.'

Izvor: Društvene mreže

Jurić nam je ponudio i svoj pregled najznačnijih beefova u hip hopu:

'Opća kultura su NWA protiv Ice Cubea, 2Pac protiv Biggieja, Jay-Z protiv Nasa, 50 Cent protiv Ja Rulea i Drake protiv Pusha T-a. Ali evo tri meni najvažnija:

KRS-One protiv P.M. Dawna

Ulozi: Je li hip hop tvrd ili lagan?

Pobjednik: Tvrdoća, ali samo na kratke staze. RIP Prince Be.

A$AP Rocky protiv SpaceGhostPurrp

Ulozi: Tko je izmislio cloud rap i tko će biti ikona dobrog ukusa cijele generacije?

Pobjednik: A$AP Rocky diše marketing, a SGP je incel iz podruma. Slušajte ga svejedno, to je kultna diskografija u punom smislu riječi.

Young Thug protiv Lil Waynea

Ulozi: Tko je neupitni genij žanra? Ali njima još bitnije: koga Birdman više voli?

Pobjednik: Thugger. Birdman, gazda obojici u Cash Money Records, je sabotirao izdavanje Wayneovog 'Carter V' i omogućio izdavanje Thugovog 'Barter 6 (direktna provokacija u imenu), vjerojatno najboljeg albuma svih vremena.

Izvor: Društvene mreže

'Vrh. Brojim bar šest odličnih pjesama koje je ovaj beef do sada iznjedrio, i to u nešto više od mjesec dana. To je bez sumnje rekord. Alarmantno je za žanr da dva 'starca' (blizu četrdesete) dižu toliku prašinu, ali baš zato jer su to dvojica, ideološki i stilski kontrastna, veterana sa svim mogućim iskustvima, kapacitetima i lovorikama je ovo daleko najmoćniji beef koji smo gledali i slušali. I to da su međusobne optužbe ovoliko teške je isto novi zeitgeist element', zaključio je Jurić upitan o dosezima ovog spektakularnog beefa.

Drake Izvor: Profimedia / Autor: SPOT-LESE / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia