60. obljetnica

Program 'Noći Radio Teatra' od 12. do 25. listopada u Gavelli

10.10.2024 u 15:34

Bionic
Reading

Program "Noći Radio Teatra" predstavit će od 12. do 25. listopada u zagrebačkom Dramskom kazalištu Gavella tri predstave, dva koncerta i niz radijskih šetnji, na 60. obljetnicu od prvih javnih radiofonskih izvedbi u tom kazalištu, priopćeno je u srijedu.

U dane 15., 16. i 17. listopada bit će održane predstave "Bajsove vrpce", "Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)" i "Soundtrack za film koji nije snimljen" te koncerte Nine Bajsić i Kralja Čačka.

Svi programi u kazalištu Gavella počinju u 19,30 sati, ali svi posjetitelji već od 19 sati mogu sudjelovati u kratkim radijskim šetnjama - Radiowalku - posvećenima dosadašnjem opusu Radio Teatra pod nazivom 11 minuta za 11 godina.

U subotu i nedjelju, 19. i 20. listopada u Mjesnom odboru Malešnica od 20 sati bit će izvedene predstave 'Bajsove vrpce' i 'Nema putne'. Na festivalu Zlatni lav, Nikola Nedić je za ulogu u predstavi 'Nema putne' osvojio nagradu za najboljeg glumca.

Manifestacija završava 25. listopada u 18 sati ispred zgrade HND-a u Perkovčevoj 2 premijernom radijskom šetnjom "Ja tjeram krdo riječi - stopama Vesne Parun", autorice Ksenije Banović.

Na maloj Gavellinoj sceni početkom 60-tih godina 20. stoljeća pokrenuta je Javna scena Radio Zagreba. Na toj sceni su glumci uživo - uz pratnju zvučnih efekata - izvodili pojedine radiodramske naslove. Godine 1964. godine čak tri naslova režirao je Zvonimir Bajsić.

Danas, 60 godina kasnije, RadioTeatar Bajsić i prijatelji osvrću se na svojih 11 godina kazališnih susreta s medijem radija, ističe se u priopćenju.

Zvonimir Bajsić (Zagreb, 1925. – Zagreb, 1987.) hrvatski je književnik, redatelj i prevoditelj. Od 1950. do umirovljenja bio je redatelj Radio Zagreba. Režirao je u kazalištima, na TV Zagreb i TV Ljubljana, te na više inozemnih radio-postaja. Autor je velikog broja radiodrama (neke tiskane u knjizi "Lice iza stakla i druge drame"), te niza scenarija za TV dramske serije, kazališnih komada, eseja i priča za djecu. Nagrađivan je u zemlji i na međunarodnim festivalima radiodrame (Prix Italia, Ondas, Prix Futura).